Rareş Bogdan: Sinodul şi-a bătut joc de Cluj şi a călcat în picioare memoria Înaltului

Rareş Bogdan: Sinodul şi-a bătut joc de Cluj şi a călcat în picioare memoria Înaltului
17 februarie 2012. O zi tristă, extrem de tristă în istoria Clujului şi a Ardealului de Nord. Astăzi, memoria unuia dintre cei mai importanţi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, Înaltul Arhiepiscop şi Mitropolit Bartolomeu Anania, plecat la Ceruri în urmă cu un an şi două săptămâni, a fost călcată de chiar tovarăşii săi sinodali în picioare.

Clujului i-a fost sfâşiată Mitropolia. Înaltului Bartolomeu i-a fost dezonorată memoria. Nu au putut să-l înfrângă în viaţă, fiindu-le teamă de vocea sa tunătoare şi de toiagul său de ierarh destoinic, şi atunci au aşteptat să urce la ceruri pentru a-l dezonora.


Astăzi, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-a rupt oficial de Cluj, cedând capitala Ardealului ispitelor venite dinspre bisericile - surori şi cultele neoprotestante. Credincioşii eparhiilor de Cluj şi Maramureş, incluzând judeţele Bistriţa, Sălaj, Satu Mare, Cluj şi Maramureş, au fost părăsiţi şi lăsaţi în voia sorţii. Daniel de Dâmboviţa şi-a bătut joc cu bună ştiinţă de copiii sufleteşti ai Înaltului Bartolomeu, de credincioşii ortodocşi din fosta mitropolie a Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului.


Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a dovedit, cu şase excepţii, că urăşte Ardealul de Nord şi, mai grav, că l-au urât atât de mult pe Înaltul Mitropolit Bartolomeu. Nu i-au făcut faţă confruntărilor din timpul vieţii, nu i-au putut răspunde în dezbaterile culturale şi în schimburile de idei atunci când Înaltul se afla între ei, şi s-au răzbunat în micimea lor sufletească, călcându-i în picioare moştenirea, sfâşiindu-i-o şi aruncând-o practic la lada de gunoi a istoriei. Astăzi s-a întâmplat un fapt de o gravitate excepţională, deoarece ierarhii BOR şi-au dat arama pe faţă şi şi-au demonstrat micimea. Cei de la care credincioşii ortodocşi aşteaptă speranţa, bunătatea şi curăţenia sufletească au dovedit că sunt nişte biete cuvântătoare cu orgolii uriaşe şi răzbunări ranchiunoase, fiind dispuşi ca pentru plata unor poliţe să calce în picioare vrerea poporului credincios. Daniel de Dâmboviţa a dovedit că sub masca unui om cultivat se ascunde meschinăria unui individ fără scrupule în a-şi distruge şi izola adversarii.
Astăzi, curentul ecumenist eretic al BOR a câştigat definitiv în faţa tradiţionaliştilor bisericii înfrânţi încă din urmă cu un an şi două luni, din data de 31 ianuarie 2011, momentul în care ultimul mare tradiţionalist al BOR a urcat la ceruri.


Ardealul de Nord plânge, dar Sinodului nu pare că-i pasă. Sinodul, supervizat de Daniel de Dâmboviţa, a oficiat un act care aduce aminte clujenilor de toamna lui 1940, şi de temniţele comuniste ale lui Gheorghiu-Dej, Petru Groza, Ana Pauker, Vişinschi sau Nicolschi. Mitropolitul Andrei al Clujului a pierdut în faţa unui episcop ce ar fi trebuit caterisit, Sofroniu al Oradei, cel care aseară a refuzat să strângă mâna întinsă de şeful său ierarhic, mitropolitul Andrei, într-un gest fără precedent în cadrul Sinodului BOR, şi tot Sinodul BOR a oficiat răzbunarea fostului episcop-vicar al Clujului şi fiu duhovnicesc al mitropolitului Bartolomeu, arhiepiscopul de Alba-Iulia Irineu Bistriţeanul, cel care s-a răzbunat atât pe credincioşii actuali ai eparhiei sale cât şi pe credincioşii de la Cluj doar pentru că în urmă cu mai puţin de un an Clujul a votat împotriva urcării sale pe scaunul mitropolitan lăsat liber de „bătrânul oştean" Bartolomeu Anania. Clujul plânge iar Sinodul BOR rânjeşte cu meschinărie şi satisfacţie bolnăvicioasă.

Comenteaza