Războiul pe Justiţie nu ia vacanţă. Rareş Bogdan: "Slugoiul" Tudorel Toader "loveşte şi în ultimele clipe ale Anului Centenar"

Războiul pe Justiţie nu ia vacanţă. Rareş Bogdan: "Slugoiul" Tudorel Toader "loveşte şi în ultimele clipe ale Anului Centenar"

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat joi seară că a trimis preşedintelui Klaus Iohannis documentele pentru finalizarea procedurii de revocare a procurorului general Augustin Lazăr. De asemenea, a trimis şi documentele pentru numirea celor cinci procurori respinşi, printre care şi Adina Florea la şefia DNA. Jurnalistul Rareş Bogdan a reacţionat în termeni duri.

"Slugoiul loveşte şi în ultimele clipe ale Anului Centenar. Ce va face Preşedintele României? Pe scut, sub scut, sau cu scutul în mână şi la război total, aceasta este întrebarea", a declarat jurnalistul Rareş Bogdan.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunțat joi seara, într-o postare pe Facebook, că a transmis către preşedintele României atât solicitarea de revocare din funcţie a procurorului general Augustin Lazăr, cât şi pe cea privind numirea Adinei Florea ca procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

De altfel, ministrul Justiţiei anunţă că a transmis la Cotroceni solicitări de numire în cinci funcţii de conducere:

  • Elena Giorgiana Hosu - ca procuror şef adjunct DIICOT
  • Antonia-Eleonora Constantin - procuror şef al Secţiei Judiciare din cadrul PÎCCJ
  • Iuliana Nedelcu - procuror şef adjunct al Secţiei Judiciare din cadrul PÎCCJ
  • Florena-Esther Sterschi - procuror şef al Secţiei de resurse umane şi documentare din cadrul PÎCCJ
  • Adina Florea - procuror şef al DNA.

El îşi exprimă speranţa că şeful statului "va reciti atât art. 132 din Constituţie, cât şi Decizia CCR nr. 358/ 2018".

Toader a declarat ulterior că în cazul în care preşedintele Klaus Iohannis nu va aproba solicitările de numire în funcţie a Adinei Florea la şefia DNA şi a altor patru procurori în funcţii de conducere la PÎCCJ şi DIICOT, va fi sesizată CCR, aşa cum s-a procedat în cazul revocării lui Kovesi.

„În mesajul final, am făcut apel la preşedinte să îşi respecte obligaţiile legale şi constituţionale să recitească şi să procedeze în îndeplinirea competenţelor (din documentele transmise joi către preşedinte, n.r.). (...) Eu personal exprim speranţa că dacă în cazul doamnei Kovesi, preşedintele a citit, dar nu prea a înţeles, şi am primit dezlegarea de la CCR, acuma avem deja această dezlegare, această decizie 358. Deja cred că preşedintele o va înţelege. Dacă nu, dacă va fi nevoie, vom merge încă o dată la Curtea Constituţională şi în final, indiferent de pregătirea pe care o avem sau nu, indiferent de nivelul la care înţelegem mecanismele statului de drept, avem consilieri şi trebuie să ne respectăm obligaţiile”, a declarat Tudorel Toader la RomâniaTV.

Pe 28 noiembrie, preşedintele anunţa că o respinge pe Adina Florea pentru conducerea DNA, dar şi pe Florena-Esther Sterschi, pentru funcţia de procuror şef al Secţiei de resurse umane şi documentare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie; pe Elena Giorgiana Hosu, pentru funcţia de procuror-şef adjunct al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism; pe Iuliana Nedelcu, pentru funcţia de procuror-şef adjunct al Secţiei Judiciare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi pe Antonia-Eleonora Constantin, pentru funcţia de procuror-şef al Secţiei Judiciare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Şeful statului a motivat respingerile precizând că nu sunt îndeplinite condiţiile de legalitate necesar a fi întrunite.

Comenteaza