RCA obligatoriu pentru trotinetele și bicicletele electrice. Legea a fost pusă în dezbatere publică

RCA obligatoriu pentru trotinetele și bicicletele electrice. Legea a fost pusă în dezbatere publică

Proiectul de lege care modifică legislația RCA cu noile prevederi impuse de Uniunea Europeană, a fost pus luni în dezbatere publică.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a inițiat un proiect de OUG prin care se modifică legislația privitoare la polițele RCA, iar printre cei care vor plăti polițe de asigurare se numără inclusiv posesorii de trotinete electrice sau biciclete electrice, așa cum cere o directivă a Uniunii Europene. Este vorba despre transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor Directivei 2021/2118 a Parlamentului European şi a Consiliului din 24 noiembrie 2021 de modificare a Directivei 2009/103/CE privind asigurarea de răspundere civilă auto şi controlul obligaţiei de asigurare a acestei răspunderi.

Autoritățile au pus luni proiectul în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Finanțelor, unde va sta timp de 10 zile. Propunerile, sugestiile şi opiniile cu privire la actul normativ, pot fi transmise la adresa de e-mail: publicinfo@mfinante.gov.ro.

Noile polițe de răspundere civilă auto (RCA) ar urma să fi plătite de către toți posesorii de vehicule autopropulsate care se deplasează cu o viteză maximă mai mare de 25 km/h. În categoria acestora intră și trotinetele și bicicletele electrice.

O altă modificare a legii prevede că polițele RCA vor putea fi emise și cu valabilitate mai scurtă și că polița poate fi suspendată la cererea asiguratului. Totodată, noul proiect prevede că despăgubirile în cazul daunelor morale pentru accidente soldate cu decese vor fi plafonate.

Comenteaza