RECHIZITORIU DNA: Filiera de influență din Dosarul "Pandemia - Unifarm" trece pe la Cluj

RECHIZITORIU DNA: Filiera de influență din Dosarul "Pandemia - Unifarm" trece pe la Cluj
| Foto: abcnewstransilvania.ro

Procurorii DNA susţin că, în schimbul traficării influenţei, clujeanul Marius Avram Gal, consilier al deputatului PNL de Timiș Ben Oni Ardelean, a primit 600.000 de lei în tranzacţii în fundaţia sa, cash şi produse electrocasnice cu care şi-a cumpărat o maşină de lux şi cazare la hotel.

Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitaţi pagina principală ZIUA DE CLUJ

Procurorii DNA care l-au trimis în judecată pe Marius Avram Gal, consilierul deputatului PNL Ben Oni Ardelean, susţin în rechizitoriul publicat de Mediafax că, după ce în România a fost declarată starea de urgenţă generată de pandemie şi ”având în vedere cererea ridicată pentru echipamentele de protecție, au apărut persoane interesate să speculeze această situație, transformând-o într-o afacere”.

”Corelativ ideii de a vinde echipamente de protecție, coroborat cu faptul că la acel moment doar instituțiile implicate direct în combaterea noului coronavirus achiziționau cantități foarte mari de astfel de echipamente medicale, a apărut necesitatea identificării unor pârghii de acces la decidenții implicați în aceste proceduri. Acest fapt s-a suprapus peste lipsa oricăror proceduri de achiziție care trebuiau urmate de către CN Unifarm SA, o companie a statului roman, implicată în această activitate.

Astfel, a fost creat cadrul propice apariției ”indispensabilului traficant de influență”, care, în schimbul obținerii unui folos material, promite că intervine pe lângă funcționarii decidenți, cunoscuți în alte împrejurări personale sau profesionale, pentru atribuirea contractelor de achiziție, acreditând ideea că fără aceste intervenții câștigarea unui contract de acest gen nu ar fi posibilă, precum și persoanele interesate să dea curs unor astfel de solicitări".

În aprilie 2020, în presa locală, consilierul deputatului PNL apărea prezentat că a adus în România 2 milioane de măşti FFP2 şi 300.000 de combinezoane, care urmau să fie distribuite unor spitale din Transilvania dar şi Unifarm iar transportul a fost asigurat prin firma SC Dyomedica CND SRL, o firmă din Ploieşti al cărei acţionar şi reprezentant legal este Ioan Roman.

Pe 7 aprilie 2020, la sosirea transportului de măşti şi combinezoane, Cristian Maier, directorul comericial pe Transilvania al Dyomedica CND, declara, potrivit ziarul21.ro:

”Azi au sosit peste 2 milioane de măşti FFP2 şi 300.000 de combinezoane. Din cunoştinţele mele este cel mai mare transport de echipamente medicale de protecţie destinate medicilor care a ajuns în România de la începutul pandemiei. Vă mărturisesc că reprezentanţii Dyomedica CND au lucrat zi şi noapte pentru a face posibil acest transport care este spre binele nostru tuturor având în vedere lipsa de astfel de echipamente din spitalele din România. Recompensa noastră morală este faptul că dăm o mână importantă de ajutor medicilor aflaţi în prima linie de luptă cu temutul coronavirus. Pe această cale le mulţumim tuturor reprezentanţilor statului român care s-au implicat pentru a duce cu bine această acţiune inclusiv prim ministrului Ludovic Orban. Din acest transport peste 100.000 de măşti vor ajunge în spitalele din Transilvania. Din fericirire la Câmpia Turzii am făcut posibil prin colaborarea cu managerul Spitalului Municipal ca 4000 de măşti să ajungă la medicii din Câmpia Turzii. Vreau să reamintesc pe acestă cale, sprijinul şi implicarea d-lui Avram Gal, preşedintele Asociaţiei Internaţionale Evanghelica New Life”.

Mesaje: ”O avem pe doamna în portofoliu. Poate dezvoltăm ceva! Ne aşteaptă! (...) Analizează pechinezii stocul”

Numai că procurorii DNA susţin în rechizitoriu că înainte de transport, ”în data de 16.03.2020 între GAL MARIUS AVRAM și (.....) a avut loc un schimb de mesaje pe aplicația (.....), referitoare la comercializarea de produse împotriva Covid 19, context în care inculpatul a lăsat să se creadă că are influență asupra unor funcționari ai CN Unifam  SA, inclusiv asupra directorului general, pe care o va exercita în vederea obținerii unui contract de furnizare echipamente ”.

Procurorii au obţinut şi mesajele care arată, susţin ei, că Marius Avram Gal îşi trafica influenţa:

 • În data de 16.03.2020 între GAL MARIUS AVRAM și (.....) a avut loc un schimb de mesaje pe aplicația (.....). În cadrul respectivei conversații, la ora 13:16, în contextul în care cei doi vorbeau despre produse și echipamente împotriva Covid, GAL MARIUS AVRAM l-a întrebat pe (.....): „Pe (.....) de la (.....) îl știi? Cu el trebuie vorbit pentru teste”, răspunsul lui (.....) a fost transmis la 13:18 fiind negativ „Nu”. În continuare, GAL MARIUS AVRAM i-a transmis „Dacă vrei îl convoc eu la lot”, răspunsul lui (.....) fiind „Ok”.
 • În continuare, la ora 14:26, GAL MARIUS AVRAM i-a transmis o poză reprezentând imaginea unei cărți de vizită al unui angajat al CN (.....) S.A., precum și următorul mesaj „O avem pe doamna în portofoliu”. La ora 14:27, (.....) i-a comunicat „poate dezvoltăm ceva”, imediat GAL MARIUS AVRAM i-a transmis „Ne așteaptă”.
 • În data de 19.03.2020, (.....) i-a transmis la ora 09:24 lui GAL MARIUS AVRAM, referitor la întrebarea acestuia dacă are vreo veste, că „încă nu, analizează pechinezii stocul, sper ca astăzi să am o certitudine”.
 • La ora 18:28, (.....) i-a transmis un document word cu privire la care GAL MARIUS AVRAM i-a transmis la aceeași oră că nu îl poate deschide, iar la ora 18:40 (.....) i-a spus că „Doar atât am. Vb cu (.....) să îl dea în word”.
 • În data de 22.03.2020, la ora 12:07, GAL MARIUS AVRAM i-a transmis un mesaj lui (.....), redirecționat, cu următorul conținut „(.....)”.
 • În aceeași dată, la ora 17:26, (.....) i-a comunicat lui GAL MARIUS AVRAM „nu vor din astea; a zis că sunt proaste și le au cu 2,3 Ron”.
 • În data de 23.03.2020, la ora 09:51, (.....) i-a trimis un mesaj lui GAL MARIUS AVRAM cu următorul conținut „Am trimis cu (.....) în cc”, iar la ora 10:38 i-a spus acestuia „am trimis contractul refăcut”, primind la ora 10:39 „ok”-ul de la GAL MARIUS AVRAM.
 • La ora 17:26, (.....) i-a transmis lui GAL MARIUS AVRAM fotografii de pe contractul încheiat cu CN (.....) S.A., iar la 17:27 a primit de la GAL MARIUS AVRAM următorul mesaj „Pe câte bucăți?”, la ora 17:28 (.....) transmițând o imagine a anexei la contract și mesajul „2.000.000”.

DNA: Marius Avram Gal a primit 600.000 de lei prin tranzacţii în fundaţia sa, cash şi aparate electrocascnice

Marius Avram Gal ar fi pretins 600.000 de lei de la reprezentatul firmei private în schimbul traficării influenţei sale.

Din cei 600.000 de lei, adică o treime din profitul pe care firma urma să îl obţină de pe urma derulării contractului derulat în perioada 14 aprilie 2020- sfârşitul lunii mai 2020, consilierul Gal ar fi primit suma de 371.000 de lei prin fundaţia care îi aparţinea dar şi în numerar, şi a primit şi bunuri de 69.940 de lei.

DNA susţine că banii primiţi de consilier în schimbul traficării influenţei au fost folosiţi în scopuri exclusiv personale, respectiv cazare la hotel şi cumpărarea unei maşini de lux.

În plus, consilierul Marius Aveam Gal ar fi primit şi produse electrocasnice.

În rechizitoriu se arată cum ulterior banii s-ar fi scurs către consilierul Marius Avram Gal:

 • În data de 14.04.2020 au fost virați 100.000 lei de S.C. (.....) CND S.R.L. în contul (.....), reprezentate de GAL MARIUS AVRAM cu justificarea „conform contract de sponsorizare (.....)”. (vol. filele)
 • În aceeași zi, au fost virați 100.000 lei de către S.C. (.....) CND S.R.L. cu justificarea „CV F 035” în contul S.C. (.....) S.R.L. (vol. filele)
 • La data de 15.04.2020, S.C. (.....) S.R.L. a emis factura nr. (.....) reprezentând avans pentru diferite echipamente electrocasnice în valoare totală de 60.390 lei. În aceeași zi au fost virați 60.390 lei către S.C. (.....) S.R.L. cu justificarea „fact prof (.....)”. (vol. filele)
 • La data de 29.04.2020 au fost virați 25.000 lei de SC (.....) CND SRL către (....), cu justificarea „contract spons (....)29.04.2020”. (vol. filele)
 • La data de 12.05.2020 în contul (....) , reprezentate de GAL MARIUS AVRAM, au fost virați 100.000 lei din partea S.C. (.....) CND S.R.L. cu justificarea „contract de sponsorizare (....)11052020”. (vol. filele)
 • La data de 13.05.2020 contul societății (.....) CND S.R.L. a fost debitat cu suma de 200.000 lei cu justificarea „plățile dividendelor către (.....)”. (vol. filele)
 • În data de 18.05.2020 SC (....) SRL a emis către SC (.....) CND SRL factura nr. (....) în valoare de 9.550 lei, reprezentând avans pentru produse electrocasnice. (vol. filele)

”Inculpatul s-ar fi folosit de relaţiile profesionale şi interpersonale pe care le-a dezvoltat pe parcursul anilor din funcţiile publice deţinute, în scopul creării impresiei că poate influenţa decizii adoptate la nivelul anumitor instituţii publice.

Totodată, inculpatul a încercat să creeze o aparenţă de legalitate a folosului primit, atât a banilor (prin disimularea primirii în contracte fictive de publicitate şi donaţie), cât şi a bunurilor primite (despre care a afirmat că urmau a fi plătite sau returnate).

Fapta inculpatului Marius Avram Gal care în perioada 16 - 23.03.2020 a pretins bani, respectiv o treime din profitul pe care SC Dyomedica CND SRL trebuia să îl obțină de pe urma derulării unui contract cu CN Unifarm SA, aproximativ 600.000 lei, pentru sine, în mod direct, lăsându-l să creadă pe (.....) că are influență asupra funcționarilor din cadrul CN Unifam SA, promițându-i acestuia că îi va determina să își îndeplinească atribuțiile de serviciu, anume să încheie un contract de vânzare-cumpărare echipamente de protecție împotriva COVID cu firma SC (.....) CND SRL, deținută de acesta și a primit, în perioada 14.04.2020 – sfârșitul lunii mai 2020, suma de 371.000 lei (225.000 lei prin intermediul (....), 100.000 lei prin intermediul SC (....)SRL și 46.000 lei în numerar) și produse electrocasnice de la firma (....) în valoare de 69.940 lei, în total suma de 440.940 lei, întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de trafic de influență, prev. de art. 291 alin. 1 C.pen. rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000”, arată DNA.

Procurorii Secţiei I a DNA au dispus măsuri asiguratorii – confiscare specială- asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile ale consilierului Marius Avram Gal până la concurenţa sumei de 440.940 de lei iar acesta se află sub măsura preventivă a controlului judiciar până pe 15 decembrie 2020, dosarul acestuia fiind trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti.

Cine este Avram Gal

La data săvârşirii infracţiunilor, Marius Avram Gal era consilier al lui Ben Oni Ardelean, lider PNL, aflat pentru un nou mandat pe lista PNL pentru Camera Deputaţilor în judeţul Timiş.

Contractat, liderul PNL, Ben Oni Ardelean recunoaşte că Marius Avram Gal a fost consilierul său timp de câţiva ani la cabinetul parlamentar, susţine că nu ştia de afacerile pe materiale de protecţie derulate de acesta pentru că Marius Avram Gal l-a ajutat doar în probleme în legătură cu Diaspora.

Ben Oni Ardelean susţine că în urma trimiterii în judecată a lui Marius Avram Gal, pe 14 octombrie 2020, de către DNA, i-a încetat acestuia colaborarea la cabinetul parlamentar şi arată că Ludovic Orban, premierul României, se cunoştea de mai mult timp cu Marius Avram Gal.

Marius Avram Gal a mai fost consilier al ministrului liberal al Dezvoltării, Ion Ştefan, al fostului ministru PSD al Apărării, Sorin Leş şi al fostului ministrul PNL de Interne, Cristian David.

Marius Avram Gal a fost şi membru ALDE, şi preşedinte al ALDE Câmpia Turzii, şi preşedinte al ALDE Diaspora, şi preşedinte al New Life International Evanghelical Association ( Asociaţiei Internaţionale Evanghelice New Life), şi l-a însoţit în 2019 în SUA pe preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, alături de Ben Oni Ardelean.

Numele lui Marius Avram Gal apare menţionat şi în documentarul Familia – The Family - difuzat de Netflix, în legătură cu organizaţia religioasă secretă din SUA care vrea să influenţeze politica la nivel de vârf, inclusiv în România.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza