Cât costă un CERTIFICAT DE VACCINARE FALS? Rețea de falsificatori descoperită de jurnalişti

Cât costă un CERTIFICAT DE VACCINARE FALS? Rețea de falsificatori descoperită de jurnalişti

O rețea de falsificatori de certificate de vaccinare a fost descoperită, nu decătre organele legii, ci de jurnalişti. Un jurnalist Digi24 a urmat paşii necesari pentru a obţine un astfel de certificat fals de vaccinare cu serul Johnson&Johnson.

Ancheta jurnalistică a descoperit, în rețeaua rusească Telegram, un grup cu peste 600 de membri în care se face trafic cu documente care atestă în fals vaccinarea. Traficanții au furnizat documente care să treacă de filtrele autorităților, atât în țară, cât și la frontiere. Certificatul, care costă 100 de euro, apare ca înregistrat într-un centru de vaccinare din Capitală: centrul de vaccinare al Spitalului „Grigore Alexandrescu”,  iar serul fictiv administrat este Johnson&Johnson.

În grupul ”CERTIFICAT_COVID19” creat pe platforma rusească Telegram - considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie din lume - sunt aproape 600 de membri. Creatorii ei spun că fac la comandă certificate de vaccinare fără a te vaccina. Dacă vrei un astfel de document, ești îndemnat să abordezi în privat userul E_Vaccin, un cont care nu este asociat unui nume real și nici unui număr de telefon.

După ce un jurnalist a urmat pașii, în doar patru minute de pe acel cont a primit un răspuns cu indicații reprezentând datele necesare pentru certificat sunt: numele, prenumele, vârsta, CNP-ul, domiciliul. Prețul este de 100 de euro, iar certificatul este gata în 24 de ore. Clientul va apărea ca fiind vaccinat cu serul Johnson&Johnson - spune persoana care se ascunde în spatele userului E_Vaccin.

Traficanţii spun că "certificatul este 100% original. creat chiar de către medicii care lucrează în centrele de vaccinare! Respectiv primești certificatul ORIGINAL fără a fi vaccinat. Documentul este în format fizic + în format digital prin scanarea QR code-ul."

După ce traficanţii au primit un CNP valid al unei persoane care nu a făcut vaccinul, aceştia au livrat modelul care urma cumpărat: un certificat de vaccinare presupus a fi emis de centrul de vaccinare de la Spitalul ”Grigore Alexandrescu” din capitală. Dovada că a emis certificatul chiar cu datele furnizate de jurnalistul Digi24 a veenit sub forma unui clip video, astfel încât documentul să nu poată fi folosit până nu se efectuează plata.

În certificatul fals de vaccinare, apare că imunizarea ar fi fost făcută la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu, dar managerul spitalului spune că nu există niciun centru de vaccinare în spitalul pe care îl conduce. Și califică încercarea de a falsifica certificatele drept o mizerie. “Noi nu avem centru de vaccinare”, a declarat Alexandru Ulici, managerul Spitalului ”Grigore Alexandrescu”.

Comenteaza