România, REPETENTĂ la justiţie: Dosarul Revoluției nu a fost soluționat nici după 32 de ani. Iliescu nu s-a prezentat la niciun termen al procesului

România, REPETENTĂ la justiţie: Dosarul Revoluției nu a fost soluționat nici după 32 de ani. Iliescu nu s-a prezentat la niciun termen al procesului
| Foto: europafm.ro

În 10 noiembrie, ÎCCJ a decis restituirea la Parchetul Militar a dosarului Revoluţiei în care fostul preşedinte Ion Iliescu şi fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu sunt acuzaţi de săvârşirea unor infracţiuni contra umanităţii. Decizia instanţei este definitivă.

România a fost condamnată în mod repetat la CEDO pentru că nu a soluționat Dosarul Revoluţiei din 1989. După aproape 32 de ani de la Revoluția din decembrie 1989, procesul evenimentelor rămâne una dintre restanțele sistemului de justiție din România.

Luna trecută, Înalta Curte a decis, definitiv, să ceară Parchetului General să refacă actul de acuzare, după ce a exclus mai multe probe.

Pe 21 mai, un judecător de cameră preliminară de la instanţa supremă a decis ca dosarul să fie restituit procurorilor, după ce a constatat nereguli în rechizitoriu. Procurorii militari şi mai multe părţi vătămate au atacat decizia, însă contestaţiile au fost respinse de un alt complet de judecată.

În octombrie 2020, instanţa a exclus mai multe probe din dosar, Parchetul Militar având la dispoziţie atunci un termen de cinci zile pentru a remedia neregularităţile din rechizitoriu şi pentru a comunica instanţei dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată a inculpaţilor ori solicită restituirea cauzei.

Instanţa a dispus, în octombrie 2020, excluderea din materialul de urmărire penală a mai multor probe, inclusiv relatări făcute de Gelu Voican Voiculescu şi Ion Iliescu în faţa Comisiei senatoriale și declaraţii date de zeci de persoane vătămate.

Dosarul Revoluţiei a fost trimis în instanţă de procurorii militari în luna aprilie 2019, în proces fiind citate peste 5.000 de părţi civile. Procesul a fost blocat mai mult de un an, pentru discutarea unor cereri şi excepţii ridicate de părţile din dosar.

Fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu şi generalul (rtr.) Iosif Rus, fost şef al Aviaţiei Militare, sunt acuzaţi în acest dosar de săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii. Ion Iliescu nu s-a prezentat la niciun termen al procesului, arată o analiză realizată de digi24.ro. 

Comenteaza