Șase ani de închisoare cu executare pentru un fost deputat PSD care a cerut mită de 400.000 de euro

Șase ani de închisoare cu executare pentru un fost deputat PSD care a cerut mită de 400.000 de euro
| Foto: digi24.ro

Fostul Deputat PSD, Ioan Munteanu, a fost condamnat de Tribunalul București la 6 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență și spălare de bani.

Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitaţi pagina principală ZIUA DE CLUJ

Procurorii DNA Ploiești l-au acuzat pe Ioan Munteanu că a cerut 400.000 de euro de la un om de afaceri pentru a interveni la conducerea Hidroelectrica - Sucursala Hidrocentrale Bistriţa în vederea deblocării unor plăţi.

Potrivit deciziei instanţei, fostul deputat PSD a primit cinci ani de închisoare pentru trafic de influenţă și cinci ani și jumătate pentru spălare de bani. Cele două pedepse au fost contopite, iar judecătorii au adăugat un spor, în final fostul deputat având de executat șase ani de închisoare. Pe latură civilă, instanţa a dispus confiscarea de la Ioan Munteanu a sumelor de 350.000 euro și 261.373 lei, reprezentând banii traficaţi.

De asemenea, judecătorii au decis menţinerea sechestrului asigurător instituit de DNA Ploiești asupra sumelor existente în contul deţinut de fostul deputat la o bancă, precum și anularea unui contract de prestări servicii încheiat între SC Romsys SRL București și SC Suport Media Total SRL Piatra Neamţ.

Decizia instanţei nu este definitivă și poate fi atacată cu apel. Ioan Munteanu a fost trimis în judecată de DNA Ploiești în iulie 2017, dosarul ajungând la Înalta Curte de Casaţie și Justiţie, de unde s-a mutat la Tribunalul București în martie 2018. Procurorii susţin că, la sfârșitul anului 2009 și începutul anului 2010, în calitate de deputat și președinte al PSD Neamţ, Ioan Munteanu a pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) un procentaj de 5% din valoarea contractelor încheiate între firma acestuia și Hidroelectrica - Sucursala Hidrocentrale Bistriţa - Piatra Neamţ, societate comercială cu capital majoritar de stat.

Conform procurorilor, firma omului de afaceri încheiase cu Hidrocentrale Bistriţa trei contracte ce aveau ca obiect furnizarea de sisteme de avertizare - alarmare în caz de accidente la barajele aferente sucursalei. DNA susţine că, în schimbul influenţei, fostul deputat a cerut un procent de 5% din valoarea contractelor, reprezentând 400.000 euro, bani pe care i-a primit în trei tranșe în perioada 2009-2011.

"În schimbul acestor bani, inculpatul i-a promis martorului că va interveni pe lângă directorii societăţii beneficiare a contractelor, faţă de care a pretins că are influenţă, pentru ca aceștia să facă demersurile necesare deblocării plăţilor restante către firma omului de afaceri. Procentajul respectiv, reprezentând 400.000 euro, a fost primit de inculpatul Munteanu Ioan, în trei tranșe, din care 350.000 euro i-au fost remiși personal. Pentru a disimula adevărata natură a provenienţei ultimei tranșe de 261.373,40 lei (aproximativ 50.000 euro), în luna iulie a anului 2011, între societatea omului de afaceri și o firmă administrată de o rudă a inculpatului a fost încheiat un contract fictiv de prestări servicii", arată DNA.

Procurorii spun că Ioan Munteanu a primit în mod direct suma de 350.000 de euro, iar 50.000 de euro au fost viraţi în contul firmei SC Suport Total Media SRL, administrată de fiica sa, având ca justificare un contract fictiv de prestări servicii. Întâlnirea în cadrul căreia Ioan Munteanu a pretins procentul de 5% a avut loc într-un hotel din București, unde erau cazaţi parlamentarii. Printre martorii audiaţi la proces s-au aflat omul de afaceri Bruno Berdilă (cel care l-a denunţat pe Vasile Blaga la DNA) și fostul primar al orașului Piatra Neamţ, Gheorghe Ștefan

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza