S-a încheiat un nou episod din „telenovela” Transilvania Smart City: Instanța a respins intrarea SDC Imobiliare în insolvență la cererea Realtopfarma

S-a încheiat un nou episod din „telenovela” Transilvania Smart City: Instanța a respins intrarea SDC Imobiliare în insolvență la cererea Realtopfarma
Adrian Alexandrov, iubitul Elenei Udrea, pe șantierul Transilvania Smart City, în decembrie 2021 | Foto: facebook.com/alexandrov.adrian.10

Instanța a respins cererea de intrare în insolvență a SDC Imobiliare SRL, formulată de Realtopfarma SA, compania prin care Elena Udrea intenționa să construiască la Cluj mega-proiectul Transilvania Smart City.

Realtopfarma SA, compania din comuna Corbeanca, jud. Ilfov, controlată de Elena Udrea prin iubitul ei, Adrian Alexandrov, și prin finul acesteia, clujeanul Adrian Gurzău, a formulat în Justiție o cerere de deschidere a procedurii insolvenței împotriva companiei SDC Imobiliare SRL, controlată de omul de afaceri clujean Ștefan Berciu, care are în portofoliu mii de apartamente, birouri și spații comerciale livrate la Cluj în ultimii 20 de ani.

SDC a fost partener cu Realtopfarma în proiectul Transilvania Smart City și este unul dintre creditorii care au cerut insolvența companiei, încuviințată deja de Tribunalul Ilfov.

Dosarul în care Udrea&Co au "încasat" un verdict nefavorabil are numărul 268/1285/2023, a fost judecat de magistrații de la Secția Comercială a Tribunalului Cluj și are ca obiect “deschiderea procedurii (de insolvență a SDC Imobiliare SRL – n.red.) la cererea creditorului (Realtopfarma SA – n.red.)”.

În urmă cu câteva zile, pe 13.09.2023, Tribunalul Cluj a soluționat nefavorabil cererea Realtopfarma:

“Admite contestația formulată de debitoarea SDC imobiliare SRL, în contradictoriu cu creditoarea Realtopfarma SA, împotriva cererii de deschidere a procedurii insolvenței formulate de creditoarea Realtopfarma SA. Respinge ca neîntemeiată cererea formulată de creditoarea Realtopfarma SA, de deschidere a procedurii de insolvență cu privire la debitoarea SDC Imobiliare SRL”.

S-a încheiat un nou episod din „telenovela” Transilvania Smart City: Instanța a respins intrarea SDC Imobiliare în insolvență la cererea Realtopfarma

Realtopfarma poate face apel la Tribunalul Specializat Cluj, în termen de 7 zile de la comunicare.

SDC Imobiliare a fost reprezentantă în instanță de casa de avocatură “Constantinescu, Dragomir și Asociații”. Avocatul Raluca Constantinescu a demonstrat că nu există nicio creanță, iar suma solicitată de Realtopfarma este fictivă, și că, până la data primirii cererii, SDC nici nu ar fi avut la cunoștință de suma invocată de Realtopfarma. Asta în condițiile în care SDC Imobiliare are propria creanță împotriva Realtopfarma SA, cifrată la aproximativ 8 milioane de euro, așa cum reiese din buletinele de insolvență și din alte dosare aflate pe rolurile instanțelor.

Cererea de insolvență împotriva SDC Imobiliare, spun surse din piață, ar fi avut rolul de a păta imaginea companiei clujene, care are un patrimoniu de milioane de euro, proiecte în derulare de ordinul zecilor de milioane de euro și care ar deține suficiente lichidități pentru a-și achita datoriile.

În acest context, în care SDC a demonstrat că dispune de fonduri, dar nu recunoaște creanța invocată de Realtopfarma, avocații companiei clujene au arătat că legea nu permite ca un presupus creditor să apeleze la procedura insolvenței, ci îl obligă pe acesta să formuleze o acțiune pe drept comun.

Val de procese după “prăbușirea” Transilvania Smart City

“Prăbușirea” proiectului Transilvania Smart City, survenită pe fondul intrării în insolvență a Realtopfarma SA, a generat un șir de procese în instanță, în cadrul căror au ieșit la suprafață informații din culisele acestei afaceri.

Clujenii au aflat că, în timp ce SDC Imobiliare ar fi înapoiat toți banii către cei care cumpăraseră locuințe în prima fază de construcție a proiectului, Realtopfarma nu ar fi procedat în același mod. Dovadă stă faptul că promitenții-cumpărători sunt înscriși la masa credală, întrucât nu și-au recuperat banii plătiți către Realtopfarma pentru apartamente. Iar suma este una consistentă: aproximativ 2.000.000 euro.

Informațiile se coroborează cu cele de pe pagina de Facebook a proiectului, unde oamenii încearcă să afle cum își vor primi banii înapoi.

"De ce v-ați închis adresa de mail? Am anulat rezervarea, s-a făcut factură de stornare pt restituire a sumei plătite și nu mai reușesc să dau de dv să îmi recuperez banii!!!! Cei de la SDC mi-au returnat partea în 3 zile. Vă rog să îmi spuneți cu cine iau legătura ptr a primi banii înapoi. Am anulat în Noiembrie 22. Va rog să raspundeți la mesaj dacă sunteți așa nevinovați", scrie o tânără

S-a încheiat un nou episod din „telenovela” Transilvania Smart City: Instanța a respins intrarea SDC Imobiliare în insolvență la cererea Realtopfarma

O altă informație interesantă, în condițiile în care Realtopfarma își asumase public “paternitatea” proiectului, este că SDC Imobiliare ar fi investit peste 15.000.000 euro în Transilvania Smart City, în timp ce fostul său partener, Realtopfarma, nu ar fi făcut altceva decât să încaseze sume de bani - atât de la SDC, cât și de la promitenții-cumpărători - fără nicio contraprestație.

Mai mult, SDC Imobiliare ar fi achitat sume de bani aferente proiectului și către celelalte societăți din grupul de firme al Realtopfarma, Transilvania Smart Architecture SRL și Transilvania Smart Construct SRL.

Ca urmare, SDC a mai formulat în instanță două acțiuni împotriva celor două companii care “gravitează” în jurul Realtopfarma, pentru atragerea răspunderii contractuale a acestora. Cele două firme sunt societăți înființate de către persoane afiliate Realtopfarma, pentru prestarea unor servicii în cadrul proiectului imobiliar, servicii pe care tot SDC le-a achitat, susțin avocații companiei clujene. Cele două dosare au numerele 4385/117/2023 (SDC vs. Transilvania Smart Construct), respectiv 4386/117/2023 (SDC vs. Transilvania Smart Architecture).

S-a încheiat un nou episod din „telenovela” Transilvania Smart City: Instanța a respins intrarea SDC Imobiliare în insolvență la cererea Realtopfarma

S-a încheiat un nou episod din „telenovela” Transilvania Smart City: Instanța a respins intrarea SDC Imobiliare în insolvență la cererea Realtopfarma

În ambele dosare, SDC invocă faptul că cele două “firme satelit” s-ar fi obligat să presteze servicii în favoarea SDC pentru proiectul imobiliar, însă, deși ar fi primit sume de bani aferente acestor servicii, nu și-ar fi îndeplinit nicio obligație contractuală, așa încât SDC solicită să primească înapoi sumele de bani pe care le-a achitat.

Cum se apără Realtopfarma: "Preluare în forță a acestei afaceri prin diferite metode total ilegale"

Despre toată această "telenovelă", reprezentanții Realtopfarma SA publicau, în luna aprilie, un mesaj pe pagina de Facebook a proiectului Transilvania Smart City în care explicau că "societatea nu se află în procedura de insolvență la cererea creditorilor, ci se află în stare de reorganizare la cererea debitorului, adică a societății în sine, toate acestea fiind de fapt o formă de protecție împotriva atacurilor venite din partea celor care până la un anumit punct i-am considerat parteneri, respectiv SDC Imobiliare SRL prin Ștefan Berciu și Nelușțu Varga, societate care reprezintă interesele oculte ale celebrului Grup de la Cluj și care a incercat în mod repetat o preluare în forță a acestei afaceri prin diferite metode total ilegale".

Reprezentanții Realtopfarma susțin că "motivele care au stat la baza cererii subscrisei de a intra în stare de reorganizare deși nu există creditări sau alte forme de împrumut de la instituții financiare sau terți în afară de acționari sau societățile partenere membre ale grupului, au fost acelea de a reuși să ne protejăm împotriva acestui atac murdar de preluare în forță pentru a putea, protejați fiind astfel de instituțiile statului, să edificăm proiectul propus și să livrăm către persoanele care au achiziționat apartamente în acest complex bunurile promise".

Mai mult, reprezentanții Realtopfarma susțin că, în urma presupusei încercări de preluare în forță a societății care dezvolta proiectul Transilvania Smart City, "există deschise mai multe dosare de urmărie penală".

Comenteaza