Spania, un nou episod al crizei europene (I)

Spania, un nou episod al crizei europene (I)
Criza datoriilor suverane din zona euro persistă, deşi am asistat la o serie de eforturi ale autorităţilor europene pentru contracararea acestui fenomen, pe parcursul ultimelor luni.

Aceste măsuri nu au fost suficient de credibile pentru pieţele financiare, care continuă să testeze soliditatea uniunii monetare în Europa.

Ca urmare a lipsei de credibilitate a soluţiilor propuse, "cancerul" finanţelor publice se extinde de la o economie la altă, măcinând întreaga uniune monetară.

Spre deosebire de anul trecut, când asistam la propagarea crizei în rândul economiilor cu o dimensiune redusă, acum suntem spectatori la extinderea în sfera economiilor cu o pondere importantă în zona euro. Dacă în vară Italia intrase în hora atacurilor pieţelor financiare, unde se menţine costul finanţării acestui stat pe termen de 10 ani depăşind pragul de 7% în ultimele săptămâni, acum Spania se confruntă cu o puternică criză de lichiditate/solvabilitate, iar Franţa ar putea deveni următoarea victimă a acestei crize fără precedent. Propagarea şi persistenţa crizei finanţelor publice sunt elocvent explicate de evoluţia primelor de risc ale ţărilor din zona euro (în special ale celor cu probleme acute din sfera finanţelor publice). Evoluţia primelor de risc (CDS) determină costul finanţării acestor state, adică dobânzile pe care le plătesc la emisiunile de obligaţiuni de stat.

Primele de risc ale Austriei, Olandei, Franţei, Danemarcei şi Suediei au crescut cu peste 100% de la jumătatea lunii iulie. Creşteri importante au înregistrat şi CDS-urile Italiei, Ungariei, Germaniei, Belgiei şi Spaniei. În prezent prima de risc a Italiei se situează la 540, cea a Ungariei se apropie de pragul de 600, în timp ce riscul Spaniei se îndreaptă vertiginos către nivelul de 500. Prima de risc a economiei iberice a crescut cu peste 50% din vara acestui an. Este un nivel foarte ridicat pentru a patra economie din zona euro, cu o pondere de 9% din produsul intern al regiunii. Majorarea dobânzilor determină acumularea de datorie publică (estimată la 650 de miliarde de euro în cazul Spaniei) spre niveluri nesustenabile, periclitând viitorul economiilor respective pentru mai multe decenii.

La cea mai recentă emisiune de titluri de stat, Spania a plătit o dobândă pe trei luni de 5,11%, de peste două ori mai ridicată faţă de emisiuni similare derulate luna trecută şi un cost mai ridicat comparativ cu cel plătit de Grecia la emisiunea de titluri de stat pe trei luni de săptămâna trecută (4,63%). Costul finanţării statului iberic pe 10 ani se îndreaptă către 7%, nivel la care Grecia, Irlanda şi Portugalia au solicitat finanţare internaţională.

Andrei RĂDULESCU
analist Avantgarde Finance

 

 

Comenteaza