Foto Un avocat de la UBB Cluj a pus umărul decisiv pentru salvarea Roșiei Montana

Un avocat de la UBB Cluj a pus umărul decisiv pentru salvarea Roșiei Montana
| Foto: sursa: https://www.facebook.com/marius.harosa/
Un avocat din Cluj a pus umărul decisiv pentru salvarea Roșiei Montana
Un avocat din Cluj a pus umărul decisiv pentru salvarea Roșiei Montana
Un avocat din Cluj a pus umărul decisiv pentru salvarea Roșiei Montana

România a câștigat în dosarul Roșia Montană în care Gabriel Resources cerea despăgubiri de aproximativ 6,7 miliarde de dolari, potrivit Curții de Arbitraj Comercial Internațional de la Washington. 

Decizia este definitivă și executorie și a fost luată după nouă ani de proces și săptămâni în care premierul Marcel Ciolacu și ministrul de la Finanțe Marcel Boloș au insistat în spațiul public cu declarații potrivit cărora statul român va pierde acest proces. 

Avocata care a câștigat pentru România procesul Roşia Montana de la Washington este Crenguţa Leaua. Alături de ea mai sunt şi alţii care au pus interesele naționale mai presus decât interesele personale: avocații Marius Harosa, care a câștigat zeci de procese în care a dovedit ilegalitatea proiectului, ajutat de Dumitru Dobrev și Stefania Simion. 

Marius Harosa, de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, este un avocat originar din orașul Năsăud. "Vă anunţ cu mândrie că România a câştigat procesul la ICSID cu Gabriel Corporation!!!!! Este una dintre cele mai mari bucurii şi victorii, în urma unei lupte de mai mult de 20 de ani!!!", a anunţat Harosa pe pagina sa de Facebook vineri. 

Harosa este cunoscut în spațiul public pentru că a pus umărul decisiv pentru salvarea Roșiei Montana. În februarie 2022, Curtea de Apel Ploieşti a pronunţat o hotărâre definitivă în dosarul prin care mai multe ONG-uri din Cluj-Napoca şi Bucureşti solicitau anularea certificatului de sarcină arheologică pentru masivul Cârnic din Roșia Montană. La acel moment, după aproape 11 ani de procese, Roșia Montană avea parte de o victorie istorică în Justiție, a transmis republica.ro

"Mulțumesc în mod special tuturor celor care, de-a lungul anilor, au contribuit la șirul de complicate procese, purtate în majoritatea lor pro bono, roșienilor care, prin dârzenia lor, au împiedicat investitorul să ocupe întreaga localitate precum și sutelor de mii de români care au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva abuzurilor!

Calde aprecieri tuturor celor care, prin munca lor neobosită, au făcut posibilă includerea Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO. În acest moment, șansele Gabriel în procesul de la Washington sunt considerabil reduse”, a fost o parte din mesajul transmis de avocatul clujean Marius Harosa în februarie 2022.

CITEŞTE ŞI: Răsturnare de situație! România a câştigat procesul cu Gabriel Resources în dosarul Roşia Montană
CITEŞTE ŞI: 6,7 miliarde de euro despăgubiri cere Gabriel Resources în cazul Roșia Montană / Varianta redeschiderii exploatării minei de aur

Comenteaza