Protest al magistraţilor din Cluj. Cu banderole albe

Protest al magistraţilor din Cluj. Cu banderole albe

Vineri, 15 martie, de la 12:00, magistrații ies, cu banderole albe, pe treptele Curții de Apel Cluj , pentru a protesta împotriva ordonanțelor de urgență ce atacă independența justiției.

"Magistrații ies pentru a apăra justiția, dar nu o pot face singuri. Au nevoie de noi, de toți cetățenii integri care vor să trăiască într-un stat de drept, unde nimeni nu e mai presus de lege și unde taxele pe care le plătim ajung la spitale, școli și autostrăzi, NU în buzunarul unor politicieni corupți.

Tot vineri, de la 15:00, ne alăturăm și noi grevei pentru autostrăzi. Este vorba despre autostrăzi pe care nu le avem de 30 de ani, nu pentru că sunt imposibil de realizat, ci pentru că aceiași politicieni care vor să subordoneze acum justiția au avut grijă ca banii destinați proiectelor să ajungă în conturile lor sau ale firmelor lor (vedeți dosarul Tel Drum).

Magistrații trebuie să aibă libertatea garantată de lege pentru a investiga și aduce în fața justiției pe cei care au furat din bani publici și au comis abuzuri de putere, iar asta nu se poate întâmpla în timp ce guvernul promovează o secție specială ieșită de sub controlul Ministerului Public.

Cerem retragerea OUG 7 și desființarea secției pentru magistrați! Noi, toți cetățenii, fie că suntem studenți, angajați, pensionari, artiști sau magistrați nu negociem independența justiției!", se arată într-un mesaj de protest publicat pe reţelele de socializare. 

Aproape o lună de proteste la Cluj 

Primul protest al magistraţilor clujeni a avut loc în data de 22 februarie, atunci când la Cluj-Napoa era aşteptat Minsitrul Justiţiei, Tudorel Toader. Acesta trebuia să participe la Ședința Adunării Generale a judecătorilor Curții de Apel Cluj (CAC), însă nu a mai venit.

Atunci, cei 100 de magistraţi protestatari au anunţat că vor suspenda activitatea judiciară timp de o săptămână, începând cu 25 februarie: "cauzele se vor amâna, cu excepţia celor urgente (cauze cu minori, ordine de protecţie, suspendarea actelor administrative, ordonanţe preşedinţiale). 

În 1 martie, 200 de magistraţi s-au întors pe treptele CAC, cu banderola alba pe braț. A fost cel mai mare protest din istoria justiţiei clujene. Li s-au alăturat câțiva avocați și profesori de drept. Au fost aplaudați de cetățeni. Magistraţii au decis atunci suspendarea totală a activităţii, zilnic, timp de o oră, începând cu 4 martie, şi purtatea de banderole albe, în semn de protest. Manifestațiile au fost reluate şi în 8 martie. 

Comenteaza