Un om de afaceri local a adus cu elicopterul un "şeic" să facă afaceri la Cluj. DNA: Era un rrom costumat :))))

Un om de afaceri local a adus cu elicopterul un "şeic" să facă afaceri la Cluj. DNA: Era un rrom costumat :))))
| Foto: ebay.com

Într-unul dintre cele mai cunoscute dosare instrumentate de DNA în ultima perioadă, cel al retrocedării ilegale a 43.000 de hectare de pădure, în care au fost trimişi în judecată, printre alţii, foştii deputaţi PSD Ioan Adam şi Viorel Hrebenciuc, apare un episod hilar din "businessul" clujean.

Jurnaliştii de la ziare.com, care au studiat sentinţa magistraţilor în acest caz, au descoperit mărturii inedite ale ale inculpaţilor din dosar. Prinţul Paltin-Sturdza, beneficiarul retrocedărilor, a dezvăluit lipsa de încredere faţă de unul dintre intermediari, afaceristul Ioan Gheorghe Varga, cunoscut clujenilor sub numele de "Neluţu Varga", cel despre care se spune că ar fi patronul din umbră al clubului de fotbal CFR.

Neluţu Varga trebuia să îi faciliteze lui Paltin-Sturdza o întâlnire cu şeful Direcţiei Silvice Bacău, Viorel Ghelasă, vicepreşedinte PSD Bacău. Omul de afaceri clujean ar fi indus în eroare şi alte persoane atunci când ar fi derulat alte afaceri: "Înainte să ajung la întâlnirea programată cu Ghelasă, bănuind că Varga este în stare să însceneze o întâlnire cu acest Ghelasă, m-am uitat pe Internet să caut o imagine cu Ghelasă. Această bănuială am avut-o deoarece auzisem de la Voinea o relatare despre faptul că, pentru a perfecţiona o tranzacţie, Varga adusese într-un elicopter un rrom îmbrăcat în şeic", a declarat Paltin-Sturdza.

Sotia prinţului, Gabriela Rodica Zaharia, a confimat acest lucru şi a relatat alte detalii. "Am uitat să spun că între timp am aflat despre Varga că are foarte multe datorii, că este un împătimit al jocurilor de noroc şi circulă şi o poveste care spunea că, pentru a-l convinge pe un individ să-i dea bani, Varga l-a îmbrăcat pe un rrom în emir şi l-a dus cu elicopterul şi, cu toate că cel care trebuia să dea banii îl cunoştea pe Varga şi apucăturile lui, a dat totuşi 250.000 euro", a povestit Zaharia.

Sentinţe blânde cu executare în dosarul retrocedărilor

Foştii deputaţi PSD, Ioan Adam şi Viorel Hrebenciuc, au profitat la maximum de cele mai favorabile prevederi din Codul Penal şi au primit, în luna mai, sentinţe de 2 ani de închisoare cu executare în dosarul retrocedării ilegale a peste 43.000 de hectare de pădure în judeţul Bacău, după ce au făcut denunţuri şi au recunoscut faptele, mai scriu jurnaliştiid de la ziare.com.

Viorel Hrebenciuc a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare. Andrei Hrebenciuc, fiul lui Viorel Hrebenciuc, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, pentru infracţiunea de complicitate la trafic de influenţă. Instanţa supremă a decis, totodată, să îl achite pe Andrei Hrebenciuc pentru infracţiunea de constituire de grup infracţional, să schimbe încadrarea juridică la acesta din spălare de bani în instigare la spălare de bani şi, totodată, să-l achite pentru infracţiunea de instogare la spălare de bani.

Gheorghe Paltin Sturdza, beneficiarul a peste 43.000 de hectare de pădure din judeţul Bacău, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare, în timp ce fostul ministru al Justiţiei, Tudor Chiuariu, a fost achitat pentru infracţiunile de constituire de grup infracţional organizat, trafic de influenţă, spălare a banilor.

Judecător Lorand Andras Ordog, de la Tribunalul Covasna, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită, Dan Costin Bengescu a fost condamnat la 2 ani şi luni pentru trafic de influenţă, Iosif Kadas a fost condamnat la 2 ani şi 6 luni de închisoare pentru cumpărare de influenţă, iar Sorin Ion Iacob, la 2 ani şi 6 luni de închisoare, tot pentru cumpărare de influenţă.

În acelaşi dosar, fostul deputat Ioan Adam, acuzat de instigare la abuz în serviciu, constituirea unui grup infracţional organizat, cumpărare de influenţă, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare.

Gabriela Sturdza a fost condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la cumpărare de influenţă, judecătoarea Anca Roxana Adam, de la Tribunalul Braşov, a fost condamnată la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la cumpărare de influenţă.

Fostul şef Romsilva, Adam Crăciunescu, a fost achitat pentru infracţiunile de constituire de grup infracţional organizat şi abuz în serviciu.

Şi Iulian Burlan, Ioan Gheorghe Varga, Daniel Constantin Călugăr, Ioan Mătăşel au fost achitaţi.

Decizia instanţei supreme nu este definitivă.

Comenteaza