Variante de lucru pentru viitorul Executiv

Variante de lucru pentru viitorul Executiv

în condiţiile în care urmăreşte, potrivit propriilor afirmaţii, evitarea alegerilor anticipate, preşedintele Traian Băsescu va fi obligat să găsească o formulă de coaliţie parlamentară. Cum prezenţa PDL nu este negociabilă pentru Băsescu, variantele pe care le are la îndemână nu sunt multe şi nici facil de transpus în practică.

 

Numărul minim de voturi necesar învestirii unui Guvern este de 236. Democrat-liberalii se pot baza, în acest moment, pe 185 de voturi, dintre care 167 ale propriilor parlamentari şi 18 ai parlamentarilor independenţi, cu toţii excluşi sau demisionari din PNL sau PSD şi care şi-au manifestat, deja, opţiunea “portocalie” la votul pentru învestirea Guvernului Croitoru. Varianta enunţată deja de PDL, a unei alianţe cu liberalii, le-ar asigura 264 de voturi, suficiente pentru învestirea unui cabinet. Dar cifra ar putea creşte, dacă liberalii i-ar aduce după ei şi pe cei din UDMR, cu care au parafat un acord de colaborare politică.

 

 în acest caz, la numărul voturilor pentru Guvern s-ar alătura şi Minorităţile, care, de regulă, urmează linia UDMR-ului, ajungându-se astfel la o majoritate confortabilă de 361 de voturi pentru noua variantă a fostului Guvern Tăriceanu I. Aceasta ar însemna o majoritate mai solidă chiar şi decât cea deţinută de Guvernul Boc I, la învestire (336 voturi), sau varianta Johannis (285 voturi). Această variantă ar putea fi dinamitată însă de pretenţia liberalilor de a da premierul.

 

în cazul unui eventual refuz al liberalilor, pentru a rămâne măcar guvern de centru-dreapta, PDL n-ar mai putea apela decât la UDMR şi Minorităţi. Dar, în acest caz, coaliţia ar aduna doar 234 de voturi, având nevoie de “cumpărarea” a minim două voturi de la liberali sau social-democraţi pentru a-şi trece guvernul. De asemenea, un astfel de Guvern PDL-UDMR-Minorităţi ar avea cea mai fragilă majoritate posibilă, trăind permanent cu sabia lui Damocles deasupra capului, câteva dezertări ducând la pierderea majorităţii, cu riscul demiterii de către plen.

 

în schimb, atragerea UDMR ar putea fi mult mai facilă pentru democrat-liberali decât tentativa de a-i convinge pe liberali să “trădeze”. Aceasta deoarece Uniunea a fost atrasă în coaliţie în principal de etnia candidatului propus pentru conducerea guvernului. Cum Johannis a ieşit din joc, motivaţia UDMR pentru rămânerea în Coaliţie este cea mai redusă.

 

în ipoteza în care nici acest scenariu nu se va dovedi realizabil, “portocaliilor” nu le-ar mai rămâne decât renunţarea la “Guvernul de dreapta” şi întoarcerea la PSD. Majoritatea ar fi solidă (342 voturi), dar un accept din partea oamenilor lui Geoană pare cel mai improbabil în acest moment. PDL ar mai avea soluţia unui Guvern minoritar, care ar putea fi învestit doar din teama parlamentarilor de anticipate. Ultima variantă, care a mai fost lansată de Băsescu, după căderea Cabinetului Boc II, ar fi Guvern de uniune naţională, cel mai uşor de învestit, dar cu cea mai redusă speranţă de viaţă.

 

 



Comenteaza