“Vrem străzile curăţate, nu ceaiul de la RATUC !”

“Vrem străzile curăţate, nu ceaiul de la RATUC !”
Îmi spune d-na Loghin, clujeancă, soţie de profesor universitar. Eram pe B-dul Eroilor, în faţă la Loto. O cunosc de 30 de ani.

"Este cum poate fi mai rău. Sub zăpada care cade, este o gheaţă ca sticla.. Nu ştii şi nu vezi pe ce calci. De acasă până aici, pe str. David Francisc, am alunecat de cinci ori", îmi spune dr. Titi Hulpe, unul dintre cei doi fii ai fostului profesor universitar de la Poli. Este de 10 ani întors din Germania. Am făcut o tură prin centru. Nimic nu este curăţat. Str. Bolyai, str. Brassai, partea pietonală a Canalului Morii, str. David Francisc până la colţul cu Fieru, str. Curie, str. Regele Fedinand (fostă Doja), curăţată fragmentat, str. Baba Novac, toată P-ţa M. Viteazu, în special str. Argeşului, care dă spre str. Constanţei. Colţul dinspre blocul turn din P-ţa M. Viteazu şi începutul str. Cuza Vodă spre P-ţa Avram Iancu. Am luat-o pe Iuliu Maniu (fosta 6 Martie), spre centru, cu gândul să ajung pe partea de vest a P-ţei Unirii, biserica Bob, str. S. Micu, apoi Memorandumului. Situaţia este jalnică. Plătim impozite imense, dar nimic nu este curăţat. Am coborât pe Emil Isac spre Opera Maghiară. Ajuns pe Bariţiu, am luat-o spre P-ţa M. Viteazu, apoi acasă. Situaţia este asemănătoare. Sunt curăţate anumite fragmente, dar în mare, nimic.

Mi-am contactat telefonic prietenii din Mănăştur, Iris, Dâmbu Rotund, Mărăşti, Gheorgheni, Zorilor, Grigorescu, Gruia, A. Mureşeanu. "Să nu vii aici. Tu eşti om de centru, acolo ai crescut. Aici nu se poate umbla pe jos. Sub zăpada căzută este gheaţă. Ai 99% şanse să-ţi rupi un picior. Te vei enerva". Am vorbit la telefon cu un prieten, ziarist clujean, căruia îi pasă de Cluj. Eram trist. Oraşul în care am crescut din clasa I, în care m-am format ca om, profesionist, intelectual, a devenit parcă un loc uitat de cei care îl conduc. Totul este o chestiune de interes, organizare, coordonare, control şi dragoste faţă de oraşul Cluj. "Nici unul din primarii ultimilor 22 de ani nu a fost clujean. Nu le pasă de oraşul nostru. Ai citit ziarul meu de azi? Este o anchetă despre nemernicii care au venit în Cluj, au ajuns primari, viceprimari, directori, şi au făcut toate porcăriile în oraşul nostru. Emil, du-te acasă şi scrie despre tot ce se întâmplă azi în oraşul pe care îl iubim. Îţi vom publica tot ce scrii tu despre Cluj, Ardeal, Banat. Scrie despre clujenii din Europa şi America de Nord, care te întreabă - ce mai face oraşul nostru, vom veni acasă. Poate vom reuşi să facem un Cluj nou, un oraş curat, vesel, sigur, frumos. Poate vom deveni Oraş Cultural European în 2020", încheie prietenul meu ziarist.

Profesor Emil ALUAŞ

 

 

Comenteaza