Zeci de magistraţi din toată ţara protestează la Bucureşti: Vrem ministru pro-justiţie!

Zeci de magistraţi din toată ţara protestează la Bucureşti: Vrem ministru pro-justiţie!
| Foto: Facebook

Câteva zeci de magistraţi din toată ţara, printre care şi judecătorul clujean Cristi Danileţ, protestează pe treptele Curţii de Apel Bucureşti, faţă de ultimele modificări ale Codurilor Penale, dar şi faţă de pachetul de legi ale Justiţiei. 

„Justiţia este o putere independentă şi aşa trebuie să rămână. Din păcate, în ultimul an, s-au promovat proiecte de acte normative care încalcă standarde internaţionale. Este vorba despre mai multe avize ale Comisiei de la Veneţia cu privire la independenţa, imparţialitatea şi integritatea justiţiei. Justiţia română este considerată a fi sub asalt în momentul de faţă, politicienii ar trebui să înceteze orice atac referitor la statul paralel şi orice persoane care are semnale despre abuzuri comise de magistraţi, nu are decât să sesizeze Inspecţia Judiciară sau Parchetul General. Nu suntem mai paralel decât sunt ei. (...) S-a înfiinţat o secţie specială de anchetare penală a magistraţilor, ca şi când noi suntem problema din România cu cele mai multe infracţiuni. Această secţie trebuie să dispară”, a declarat judecătorul Cristi Danileţ, de la Cluj, conform Mediafax.

„Protestul de astăzi nu este un protest al magistraţilor, ci este pentru magistraţi. Este un protest pe care-l facem pentru societatea civilă, pentru că numai printr-o justiţie independentă putem garanta un proces corect şi o judecată dreaptă. Protestăm pentru intervenţiile legislative, să respecte recomandările Comisiei de la Veneţia, protestăm pentru inexistenţa oricărei imixtiuni ale celorlalte două puteri ale statului, în activitatea puterii judecătoreşti. Protestăm pentru o permanentă preocupare a ministrului Justiţiei, pentru a crea condiţii care să asigure un act de justiţie de calitate cetăţenilor, prin dimensionarea corectă a schemelor”, a spus judecătorul Alina Palancanu, de la Tribunalul Neamţ.

„Pentru o justiţie independentă”, „Respectul pentru justiţie nu e opţional”, „Respectarea avixului Comisiei de la Veneţia” sunt doar câteva dintre mesajele de pe foile pe care le ţin magistraţii în mână.

Nemulţumirile magistraţilor vizează proiectul de legi modificare a legilor justiţiei şi a codurilor penale, prelungirea mandatelor Inspecţiei Judiciare prin OUG, ignorarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia, dar şi evaluarea procurorului general.

Comenteaza