Lege promulgată! Testare și tratament gratuit pentru hepatite și HIV şi pentru cei neasiguraţi

Lege promulgată! Testare și tratament gratuit pentru hepatite și HIV şi pentru cei neasiguraţi

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede acces gratuit la testare și tratament pentru hepatite virale și HIV şi pentru persoanele care nu au asigurare de sănătate. 

Proiectul care prevede ca persoanele neasigurate să fie introduse automat în programele de sănătate publică, beneficiind astfel de testări gratuite și tratament în afecțiuni precum hepatita B, hepatita C sau HIV a ajuns pe masapreşedintelui Klaus Iohannis şi a fost semnat.

Astfel, conform actului normativ, persoanele neasigurate beneficiază de aceleași servicii ca și persoanele asigurate în vederea efectuării testării pentru virusul hepatitic B, virusul hepatitic C și/sau HIV, beneficiind ulterior de acces la terapiile specifice din cadrul programelor naționale de sănătate sau a programelor terapeutice derulate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Fondurile necesare pentru plata acestor servicii medicale vor fi asigurate de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Sănătăţii, sub formă de transferuri către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS).

Pentru a putea beneficia de aceste noi servicii medicale, persoanele care nu au asigurare de sănătate sunt obligate să se înscrie pe lista unui medic de familie.

Comenteaza