Liberty mai așteaptă cu locuințele de pe fosta platfomă. Nu a căzut încă la „pace” cu primăria

Liberty mai așteaptă cu locuințele de pe fosta platfomă. Nu a căzut încă la „pace” cu primăria

Proiectul imobliar al celor de la Liberty Technology Park SA pentru mai multe blocuri de locuințe și birouri pe o parcelă de 4,5 hectare de pe fosta platformă industrială a iscat controverse în Comisia de Urbanism.

Deși proiectul nu era pe ordinea de zi, acesta a fost primul punct discutat de urbaniști la ședința online. Fără prea multe explicații s-a trecut în grabă la ”miezul” problemei. PUZ-ul celor de la Liberty a mai fost discutat în comisie de 2 ori, în noiembrie și decembrie 2019, când s-a dat un acord de principiu al comisiei, investitorilor propunându-li-se mai multe modificări, care trebuiau incluse în contractul de restructurare urbană a zonei. Între ele și o grădiniță, construită, echipată de investitor și apoi predată  în proprietatea primăriei.

Numai că ulterior cei de la Liberty nu au mai agreat această variantă și au propus să cedeze doar folosința grădiniței, în prima fază pe 10 ani și apoi au revenit cu un contract pe perioadă nedeterminată.

În această zonă sunt concentrate terenuri ale unor foste platforme industriale, Libertatea, Armătura, Mucart sau TDS, care în ultimii ani au început încet-încet să se transforme în ansambluri imobiliare, documentațiile aflându-se în diferite stadii de aprobare.

”Prin contractul de restructurare urbană cei de la Liberty propun o grădiniță care va funcționa în mixaj public-privat, cu parterul având acces public și în administrarea primăriei. S-a propus și amenjarea a 2 stații de biciclete de tip sharing și de asemenea, accesul liber și public la toate spațiile verzi. E vorba despre un ansamblu de birouri si apartamente.

În aceeași zonă, peste pârâul Nadăș la fosta platformă Mucart am avizat un proiect imobiliar în care prin contractul de restructurare se cedează primăriei 4500 mp spații verzi ca parc și un spațiu construit de 500 mp. Acesta se cedează în proprietatea primăriei să îl folosim cum dorim, ca sediu de primărie, poliție locală sau orice altă utilizare”, a precizat arhitectul șef al municipiului, Daniel Pop.

”Ceea ce primăria trebuie să primească este o clădire în regimul proprietății și nu al dării în folosință. Aici intervine negocierea cu municipalitatea la contractul de urbanizare. Cei de la Liberty vor să își păstreze gradinița privată, fiind vorba de firme preponderent de IT le înțelegem poziția. Nu suntem absurzi, puteți oferi altceva, nu neapărat grădiniță sau creșă. Aici mi s-a spus că a fost blocajul. Noi suntem deschiși la alte oferte”, a spus primarul Emil Boc.

”Am înțeles cele spuse de domnul primar. În primul rând îmi pare rău că discuția aceasta are loc acum, după ce am parcurs un întreg proces legal de 2 ani de zile pentru avizarea acestui PUZ, etape în care nu s-a pus ca o condiție obligatorie cedarea dreptului de proprietate asupra unei părți de teren”, a intervenit Emilian Bălan, reprezentantul Liberty.

”Faptul că dumneavoastră nu ați vrut să înțelegeți asta nu înseamnă că noi nu am fost foarte clari cu contractele de trecere în proprietate și v-am dat și alte exemple din oraș. Nu o puneți în cârca primăriei, trebuia să o explicați investitorilor. Nu e vina noastră că nu ați știut explica politica primăriei. Trebuia să citiți ce scrie în contractul de restructurare urbană, nu avem nevoie să facem consultații urbanistice sau juridice cu dumneavoastră. Să vă asumați culpa neinformării investitorilor. Nu e un moft al arhitectului șef sau al primarului. Să vă asumați incompetența și să nu mai dați vina pe primărie că se blochează investiții și dumneavoastră nu ați citit regulamentul de urbanism și certificatul de urbanism. Legea nu o negociem cu nimeni, să rămânem în cadrul legal pentru toți”, a răspuns vizibil iritat primaeul Emil Boc.

Reprezentanții Liberty au încercat să continue negocierea, ceva mai nuanțat. ”Într-adevăr în certificatul de urbanism se subliniază ce se va trece în proprietatea publică, dar am înțeles că pentru contractul de restructurare urbană drepturile și obligațiile se vor negocia. De anul trecut am început să negociem cu primăria. Faptul că facem un mix de public-privat pentru grădiniță, partea de stații de biciclete pe care o facem arată deschiderea noastră. Funcțiunea de grădiniță e acoperită și în acest mix privat-public și pe cetățean nu o să îl intereseze a cui este proprietatea. În plus dreptul de folosință gratuită e foarte bine protejat de codul civil”, a încercat să argumenteze Nina Moldovan din partea Liberty.

”Noi discutăm despre ce ne permite legea, nu dorim să intrăm în conflicte juridice, nu ne permitem așa ceva. Mucartul cum pot să dea 500 mp în proprietate publică? Să găsiți și voi, ca și alții din ora,ș o soluție. Vă felicităm pentru conceptul integrat privind grădinița, înțelegem că IT-iștii doresc să aibă într-un anume fel asigurată această facilitate. Dar atunci trebuie să veniți cu altceva”, a continuat ceva mai calm Emil Boc.

”Discutăm de o investiție foarte mare, 250 apartamente și mai multe clădiri de birouri. Dacă am rămâne la cele 2 stații pentru biciclete pe care le primește orașul, această proporție nu ar fi suficientă raportat la întreaga investiție”, a intervenit și viceprimarul Dan Tarcea.

Reprezentanții Liberty au precizat în acest context că vor depune o nouă propunere în atenția primăriei.

Discuția despre ce funcțiuni publice sunt cedate de investitori în proprietatea primăriei a dat idei unor alți imobiliari din zonă. Mai exact cei de pe Platforma TDS care au deja avizată o propunere imobiliară prin care se angajau că vor ceda primăriei o creșă au întrebat dacă nu pot să schimbe și ei oferta. ”Noi avem în proiectul propus o funcțiune publică definită ca creșă. În contextul acestei discuții, noi ne-am gândit dacă nu am putea oferi în loc locuințe de serviciu pentru medici, profesori”, a intervenit avocatul Radu Șomlea din partea investitorilor imobiliari.

”În privința locuințelor nu avem cadrul legal decât pentru locuințe sociale și locuințe ANL, nu avem altă categorie prin lege”, i-a răspuns primarul Emil Boc.

Comenteaza