Cum îţi schimbă experienţa pe Facebook singurul clujean care lucrează cu Zuckerberg

Cum îţi schimbă experienţa pe Facebook singurul clujean care lucrează cu Zuckerberg
Când publicaţi poze pe Facebook, când scrieţi un status sau daţi un "like" unui prieten, e bine să ştiţi că o parte din programul din spatele gigantului Facebook e scris de un clujean. ziuadecj.ro l-a găsit şi l-a întrebat cum e să lucrezi în cea mai mare reţea de socializare din lume, unde are cont fiecare al şaselea pământean.

Sebastian Crişan se poate lăuda, deşi are doar 23 de ani, că a bifat locuri de muncă la doi giganţi mondiali - înainte să lucreze la Facebook a făcut un stagiu de practică la un alt gigant, Microsoft, timp de trei luni. Acum nu e propriu-zis angajat la Facebook - efectuează un stadiu de internship de 3 luni, cu posibilitatea de a fi angajat ulterior - însă statutul şi responsabilităţile sunt aceleaşi ca ale unui angajat full-time, încă din prima zi. "La Facebook munca noastră poate avea un impact deosebit, care se măsoară de obicei în ordinul sutelor de milioane de utilizatori care folosesc Facebook în fiecare zi", spune el. "Chiar şi o modificare minoră poate avea un ecou neaşteptat". Sebastian dă şi un ordin de măsură: la fiecare un milion de utilizatori, Facebook alocă un inginer software.

Când e vorba de Facebook, aşteptările sunt mari - la fiecare post disponibil se înscriu sute de mii de candidaţi. Ce a avut Sebastian şi nu au avut alţii? "Marile companii au procese stricte de recrutare, în sensul că ştacheta de recrutare este foarte ridicată", spune Sebastian. "Concret, procesul de selecţie a inclus o serie de interviuri de programare, pe Internet, ce au constat în rezolvarea unor probleme de algoritmică, intervievatorul putând vedea în timp real rezolvarea pe care o scriam eu. Dificultatea acestor interviuri este dată de faptul că se urmăreşte găsirea unor soluţii cât mai eficiente într-un timp relativ scurt".

Sebastian Crişan lucrează acum împreună cu alţi colegi la dezvoltarea experienţei pe care reclamele o creează utilizatorilor Facebook. "E o echipă extrem de importantă, care ajută business-urile să îşi promoveze conţinutul în rândul utilizatorilor".

ziuadecj.ro l-a întrebat pe Sebastian dacă l-a ajutat ce a învăţat la facultate în jobul de la Facebook. Nu prea, spune el. "Facultatea m-a ajutat în mai multe puncte-cheie, însă din experienţa proprie, la orice companie te-ai duce, primele luni sunt axate pe învăţare. Fiecare companie are propria cultură şi propriile procese şi practici. La Facebook punem accent pe viteză, pe impact şi pe asumarea riscurilor. În domeniul calculatoarelor, tehnologiile evoluează extrem de rapid şi de aceea e important să ai o bază solidă pe care să o poţi aplica în orice context; cred că aici m-a ajutat facultatea foarte mult".

Sebastian Crişan e clujean get-beget, are doar 23 de ani şi a absolvit Facultatea de Automatică şi Calculatoare a Universităţii Tehnice. Lucrează la Facebook din iulie iar săptămâna viitoare toţi utilizatorii vor vedea efectele muncii sale, când Facebook îmbunătăţeşte modul în care arată reclamele în timeline (descarcă ghidul .pdf ataşat acestui material pentru a vedea modificările pe care le pregăteşte Facebook). "E o satisfacţie uriaşă să ştiu că ce am văzut este văzut de sute de milioane de oameni", spune Sebastian. "Asta implică multă responsabilitate şi coordonare între ingineri, designeri şi manageri - fiecare membru al echipei trebuie să fie cel mai bun pe segmentul său".


Ce este Facebook şi de ce merită să munceşti aici

  •  Facebook e cea mai mare reţea de socializare din lume: are mai bine de 1,1 miliarde de conturi active - adică fiecare al şaselea pământean are cont pe Facebook, şi 50 milioane de pagini. La fiecare 20 de minute pe Facebook sunt distribuite un milion de link-uri şi trei milioane de mesaje.
  • În România sunt active 6,4 milioane de conturi, adică fiecare al patrulea român e prezent pe reţeaua de socializare. Cei mai mulţi sunt în Bucureşti (1,2 milioane), iar capitala e urmată de Cluj-Napoca, cu 240.040 conturi, adică aproape 4% din totalul conturilor din ţară, Timişoara şi Iaşi, cu câte cu 240.000 persoane active.
  • Facebook a înregistrat în trimestrul al doilea al acestui an venituri de 1,81 miliarde de dolari, în urcare cu 53% faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut, şi un profit net de 333 milioane de dolari, rezultate care au depăşit estimările analiştilor şi confirmă strategia companiei de a investi masiv în servicii mobile.
  • Reţeaua a fost înfiinţată în 2004 de Mark Zuckerberg şi de studenţii la Harvard Eduardo Saverin, Andrew McCollum, Dustin Moskovitz şi Chris Hughes. Acum Facebook are peste 4.600 de angajaţi.

 

 

Etichete
Comenteaza