Azi nu se lucrează. Vezi de ce

Azi nu se lucrează. Vezi de ce
Ziua de 6 august are mai multe conotaţii religioase şi tradiţionale, şi reprezintă totodată despărţirea de vară şi venirea toamnei.

Schimbarea la Faţă are loc în fiecare an, pe data de 6 august şi se referă la momentul schimbării la faţă a lui Iisus, în faţa ucenicilor săi Petru, Ioan şi Iacov, cu care a urcat pe Muntele Taborului pentru a se ruga. Biblia ne învaţă că atunci Iisus „s-a schimbat la faţă, înaintea lor, şi a strălucit faţa Lui ca soarele, iar veşmintele Lui s-au făcut albe ca lumina" (Matei 17, 1-2)."

Aceasta a fost prima minune a Mântuitorului asupra sa, prin care Şi-a arătat slava dumnezeiască înaintea apostolilor.

Pornind de la acest episode bilbic, la români s-a dezvoltat tradiţia conform căreia, tot în ziua de 6 august, natura îşi schimbă şi ea veşmintele pentru toamnă. Este ziua în care apar primele frunze galbene, în care se răcesc apele, iar păsările migratoare îşi pregătesc plecarea către ţările calde.

Există şi o sumedenie de semnificaţii venite din popr, care au fost atribuite acestei zile. Se spune că azi nu ai voie să lucrezi, nu e bine să te cerţi pentru că aşa îţi va fi tot anul, până la următoarea sărbătoare, iar fetele trebuie să evite să-şi pieptene părul, altfel nu le va mai creşte, aşa cum nici iarba nu mai creşte.

Schimbarea la Faţă a Domnului poartă şi numele popular de "Obrejenie" sau "Pobrejenie", cuvinte ce semnifică "probozirea", adică ocarâre sau certare a oamenilor neascultători pe parcursul anului pe cale de a sosi.

Schimbarea la Faţă constituie, de asemenea, un moment important în calendarul viticol: în această zi nu se lucrează și la biserică se duc poame din noua recoltă, se binecuvântează și se împart.

De asemenea în această zi nu e bine să te scalzi, explicaţia fiind că apele devin mai reci şi creşte riscul îmbolnăvirilor. Oamenilor le mai este recomandat să nu se spele în această zi deoarece se spune că vor fi năpădiţi de ploşniţe şi păduchi.

Femeile însărcinate sunt sfătuite să postească în această zi, pentru a avea parte de o naştere uşoară şi de copii sănătoşi.

Despre oamenii care nu-și văd umbra capului la răsăritul soarelui, în dimineața zilei, se spune că vor muri până la sfârșitul anului, iar cei care călătoresc se vor rătăci.

Mii de pelerini din România merg în fiecare an de Schimbarea la Faţă pe Muntele Tabor , singurul munte izolat din Israel, care se află în regiunea Galileea de Jos, la aproximativ nouă kilometri est de Nazaret. Muntele Tabor se mai numeşte Muntele Schimbării la Faţă a lui Hristos.

Comenteaza