29 FEBRUARIE 2024. Legende, tradiții și superstiții despre anii bisecți

29 FEBRUARIE 2024. Legende, tradiții și superstiții despre anii bisecți

Anul 2024 este un an bisect, iar luna februarie are 29 de zile. Există și o serie de superstiții legate de acești ani care au o zi în plus.

Anii bisecţi sunt anii în care luna februarie are 29 de zile în loc de 28, iar anul are 366 de zile în loc de 365.

Anul calendaristic are în realitate 365 de zile şi aproximativ 6 ore, iar Ziua suplimentară e necesară o dată la 4 ani pentru a corecta diferenţele calendaristice. 
 
Fără această zi suplimentară de 29 februarie, anotimpurile ar începe să se deplaseze faţă de calendar, astfel încât în aproximativ 700 de ani luna iulie ar fi o luna de iarnă în emisfera nordică.

Ziua de 29 februarie este asociată la români cu unele obiceiuri şi superstiţii. Se spune că anii bisecţi sunt dificili şi imprevizibili, motiv pentru care nu ar trebui să iei decizii sau să faci schimbări drastice în viaţă.

În ceea ce priveşte persoanele născute pe 29 februarie, părerile sunt împărţite. Astfel, în unele zone se spune că cei născuţi în această zi vor avea o viaţă dificilă, în timp ce, potrivit altor superstiţii, aceste persoane sunt speciale, cu puteri anormale şi vor avea un rol important în societate - credinţele populare spun că oamenii care se nasc în ani bisecţi posedă puteri speciale sau ar putea fi vindecatori.

O veche superstiție spune că nu este bine să vă căsătoriţi într-un acest an pentru că riscaţi să vă despărţiţi după câteva luni sau că unul dintre cei proaspăt căsătoriți se va îmbolnăvi imediat după nuntă. Totodată, dacă vreţi să divorţaţi în acest an, mai gândiţi-vă, pentru că aţi putea rămâne singuri pentru tot restul vieţii.

Nu este bine să vă schimbaţi nici locul de muncă sau rezidenţa și nici culoarea părului. Nu este bine nici să demaraţi o afacere sau să construiţi o clădire pentru că nu veţi avea spor.

De asemenea, potrivit unei vechi legende, în această zi, femeile pot să ceară în căsătorie bărbatul iubit. Legenda datează din Irlanda secolului V și spune povestea Sfintei Bridget care l-a rugat pe Sfântul Patrick să le permită femeilor, într-o singură zi din an, să-i ceară in căsătorie pe bărbaţi.

În România există circa 13.000 de persoane născute pe data de 29 februarie, iar în lume sunt peste patru milioane. În unele ţări, pentru cei născuţi în această zi, data în care devin majori sau chiar când se pot sărbători este stabilită prin lege.

Cum se sărbătoresc persoanele născute într-o zi de 29 februarie? Se practică două variante -unele persoane se sărbătoresc doar din patru în patru ani, iar altele se sărbătoresc de două ori în anii care nu sunt bisecţi, pe 28 februarie şi pe 1 martie.

Comenteaza