A apărut algoritmul care prezice viitorul. Răspunde la întrebarea: cât vom trăi?

A apărut algoritmul care prezice viitorul. Răspunde la întrebarea: cât vom trăi?
| Foto: playtech.ro

Un algoritm antrenat pe baza datelor a milioane de vieţi determină cu acurateţe veniturile, bolile şi moartea timpurie în anii următori.

Performanţele, oarecum tulburătoare, ale algoritmului au fost descrise în revista Nature Computational Science.

Sune Lehmann Jørgensen, cercetător la Universitatea Tehnică a Danemarcei, a dezvoltat un algoritm IA folosind datele a 6 milioane de cetăţeni danezi. Acesta a folosit modelul Life2vec, bazat pe ChatGPT, pentru a transforma informaţii despre muncă şi sănătate în texte.

Prin traducerea detaliilor precum salariul sau diagnosticul medical în texte concise, modelul a fost antrenat pe viaţa indivizilor între 2008 şi 2016. Scopul a fost ca algoritmul să "prezică" câte dintre aceste persoane vor muri până în 2020.

Rezultatele au avut o acurateţe de 78%. Algoritmul a identificat factori precum salariile mici şi bolile mintale asociate cu un risc crescut de deces prematur. Cu toate acestea, nu a anticipat toate cauzele mai puţin previzibile, cum ar fi atacurile de cord sau accidentele.

Algoritmul a demonstrat, de asemenea, abilitatea de a prezice trăsături de caracter şi preferinţe asociate cu diferite tipuri de locuri de muncă. Acest algoritm ar putea fi folosit pentru a anticipa riscurile unor boli şi a lua măsuri preventive, însă există îngrijorări privind vieţa privată şi drepturile cetăţenilor.

Comenteaza