A fost descoperit cel mai vechi ruj din lume. Când ar fi fost „fabricat”

A fost descoperit cel mai vechi ruj din lume. Când ar fi fost „fabricat”
| Foto: Mediafax

Proprietarul rujului rămâne necunoscut, deşi este probabil să fi fost o persoană importantă, întrucât obiectele de acest tip erau considerate extrem de luxoase.

O descoperire arheologică din Iran a scos la iveală că cel mai vechi ruj din toate timpurile are o vechime de aproape 4.000 de ani.

Aflat într-o mică fiolă de clorit, decorată, produsul cosmetic a fost găsit în timpul unor săpături făcute în 2001 în provincia Jiroft, în sud-estul Iranului.

Recent, o echipă de cercetători de la universităţile din Padova şi Teheran l-au analizat atent, în cadrul unui studiu publicat în Scientific Reports.

S-a descoperit că rujul a fost realizat între 1936 şi 1687 î.Hr., ceea ce ar face din el cel mai vechi produs de acest tip.

Proprietarul acestuia rămâne necunoscut, deşi este probabil să fi fost o persoană importantă, întrucât obiectele de acest tip erau considerate extrem de luxoase.

Rujul fusese fabricat cu mare grijă, iar decoraţiunile de pe ambalaj sugerează chiar că astfel de produse erau deja comercializate la acea vreme în recipiente „standard", cu forme specifice care permiteau o identificare vizuală uşoară, la fel ca în prezent.

Testele chimice efectuate asupra reziduului au scos la iveală numeroase substanţe minerale, cum ar fi hematitul, cunoscut pentru culoare, galena şi alţi compuşi organici.

Cercetătorii au identificat, de asemenea, prezenţa fibrelor vegetale, probabil folosite pentru a parfuma rujul.

În plus, au fost identificate particule de cuarţ din nisip măcinat sau cristale, probabil incluse pentru a adăuga o notă de strălucire produsului cosmetic.

Comenteaza