A început Postul Crăciunului 2023. Ce e permis să mănânci și când ai dezlegare la pește

A început Postul Crăciunului 2023. Ce e permis să mănânci și când ai dezlegare la pește

Postul Crăciunului a început miercuri, 15 noiembrie. Timp de 6 săptămâni vei putea consuma doar alimente de post.

Astăzi este prima zi din cele 40 ale Postului Crăciunului, care se încheie pe 24 decembrie - ultima zi. Perioada postului Nașterii Domnului amintește de cele 40 de zile de post ale Prorocului Moise, în așteptarea lui Dumnezeu, dar și de postul patriarhilor din Vechiul Testament.

Ce avem voie să mâncăm în Postul Crăciunului. Zilele cu dezlegare la pește

În Postul Crăciunului se obisnuieste ca toti credinciosii sa posteasca de carne, branza si oua, iar lunea, miercurea si vinerea se consuma mancare fara ulei si fara vin. In zilele de marti si joi se face dezlegare la untdelemn si vin.

Totodată, sambetele si duminicile, pana pe 20 decembrie inclusiv se dezleaga de untdelemn, peste si vin. În 2023, sunt 14 dezlegări la pește în Postul Crăciunului, iar Biserica a rânduit ca în fiecare sâmbătă și duminică, cuprinse între 21 noiembrie și 20 decembrie să fie zilele cu dezlegare la pește și vin.

Daca in zilele de luni, miercuri si vineri Biserica Ortodoxa praznuieste vreun sfant mare, insemnat in calendar cu cruce neagra, crestinii pot consuma untdelemn si vin; iar daca hramul bisericii sau vreo sarbatoare insemnata in calendar cu cruce rosie atunci se face dezlegarea si la peste. In zilele de marti si joi credinciosii pot consuma peste, vin sau untdelemn.

In ziua de Ajun se mananca abia seara si doar: grau fiert indulcit cu miere, covrig, turte din faina si poame deoarece cu seminte a ajunat si Daniil proorocul si cei trei tineri din Babilor, care au prevestit si asteptat Nasterea Mantuitorului. De Craciun, indiferent de ziua in care cade se mananca de dulce.

Iată câteva mâncăruri de post delicioase, doar din legume: chifteluțe din cartofi, legume la cuptor, supă de legume, crochete de cartofi cu tărâțe și alte mâncăruri cu legume și soia, dar și fructe.

Comenteaza