A murit actorul Constantin Codrescu

A murit actorul Constantin Codrescu

Celebrul actor, regizor și scenograf Constantin Codrescu a murit în noaptea de duminică spre luni.

Actorul Constantin Codrescu a murit duminică, la vârsta de 91 de ani. Anunţul a fost făcut iniţial de fiica sa, Lăkrămioara Codrescu, pe pagina de Facebook a actorului de care se ocupa: „A murit actorul, a murit tata..... Dumnezeu sa îl tina în dreapta Sa!!”. 
 
La aflarea veștii, actorul Florin Piersic a postat un mesaj în memotia actorului alături de care a jucat de nenumărate ori.

„Acum, târziu în noapte, sau prea devreme în acest început trist de zi, am aflat cu mare mâhnire de plecarea ta, dragul meu artist de excepţie, Puiu Codrescu. M-am bucurat de prietenia noastră până în ultima zi a vieţii tale şi mi-e greu să cred că te-am pierdut...”, a scrs Florin Piersic pe Facebook. 
 
Constantin Codrescu s-a născut pe data de 5 septembrie 1931, la Huşi. În 1951, el a absolvit Institutul de teatru din Bucureşti. Între 1976 – 1989, acesta a fost profesor la Institutul de teatru din Târgu-Mureş. Constantin Codrescu a fost cetăţean de onoare al acestui municipiu. 

Actorul a fost director al Teatrului „Maria Filotti” din Brăila și al Teatrului din Sfântu Gheorghe, dar a și predat - din 199 a fost profesor universitar la Facultatea de Teatru a Universității Ecologice, iar din 2003, profesor universitar la Facultatea de Teatru a Universității Spiru Haret.

Constantin Codrescu a avut o importantă activitate teatrală, multiple apariţii la televizune, precum și roluri în numeroase producţii cinematografice, printre care „De-aş fi… Harap Alb”, „Mihai Viteazul”, „Haiducii lui Şaptecai”, „Zestrea domniţei Ralu”, „Săptămîna nebunilor”, „Roşcovanul”, „Pentru patrie”, „Capcana mercenarilor”, „Trandafirul galben”, „Masca de argint”, „Colierul de turcoaze”, „Pădurea de fagi”, „Bietul Ioanide”, „Lumini şi umbre”, și „Vlad Ţepeş”. 

Anul acesta, cu ocazia Zilei Culturii Nationale, Constantin Codrescu a fost decorat de preşedintele României Klaus Iohannis cu Ordinul Naţional “Steaua României” în grad de Cavaler.

Comenteaza