A murit Issey Miyake, celebrul creator de modă japonez. A fost unul dintre supraviețuitorii bombei de la Hiroshima

A murit Issey Miyake, celebrul creator de modă japonez. A fost unul dintre supraviețuitorii bombei de la Hiroshima

Celebrul creator de modă japonez a murit de cancer la vârsta de 84 de ani. Miyake s-a născut în Hiroshima şi avea 7 ani când bomba atomică a fost lansată asupra oraşului, în timp ce el se afla la şcoală.

Designerul japonez Issey Miyake, renumit pentru stilul său de îmbrăcăminte plisată, care nu se şifonează niciodată şi care a produs gulerul negru şi înalt caracteristic prietenului şi fondatorului Apple Inc Steve Jobs, a murit, a anunţat marţi presa japoneză, potrivit Reuters.

Miyake, al cărui nume a devenit cunoscut în anii 80, a murit pe 5 august din cauza cancerului la ficat, a precizat agenţia de presă Kyodo.

Cunoscut pentru caracterul său practic, se spune că Miyake ar fi vrut să devină dansator sau atlet, înainte ca revistele de modă ale surorii sale să îl inspire să schimbe direcţia.

Miyake s-a născut în Hiroshima şi avea şapte ani când bomba atomică a fost lansată asupra oraşului, în timp ce el se afla la şcoală. Mai târziu, a fost reticent să vorbească despre acest eveniment. În 2009, scriind în New York Times ca parte a unei campanii pentru a-l determina pe preşedintele american de atunci, Barack Obama, să viziteze oraşul, el a declarat că nu a vrut să fie etichetat drept „designerul care a supravieţuit" bombei.

„Când închid ochii, încă văd lucruri pe care nimeni nu ar trebui să le experimenteze vreodată", a scris el, adăugând că mama sa a murit din cauza expunerii la radiaţii.

„Am încercat, deşi fără succes, să le las în urmă, preferând să mă gândesc la lucruri care pot fi create, nu distruse, şi care aduc frumuseţe şi bucurie. Am gravitat spre domeniul designului vestimentar, în parte pentru că este un format creativ modern şi optimist", a spus atunci Issey Miyake, conform Mediafax.

După ce a studiat designul grafic la o universitate de artă din Tokyo, a învăţat design vestimentar la Paris, unde a lucrat cu renumiţii creatori de modă Guy Laroche şi Hubert de Givenchy, înainte de a se îndrepta spre New York. În 1970 s-a întors la Tokyo şi a fondat Miyake Design Studio.

La sfârşitul anilor 1980, a dezvoltat un nou mod de plisare, înfăşurând ţesăturile între straturi de hârtie şi introducându-le într-o presă termică.

În cele din urmă, a dezvoltat mai mult de o duzină de linii de modă, de la linia sa principală Issey Miyake pentru bărbaţi şi femei până la genţi, ceasuri şi parfumuri, înainte de a se retrage în 1997 pentru a se dedica cercetării.

Comenteaza