Actorii de la Hollywood, în grevă din cauza AI. Vor să le scaneze fețele şi să îi plătească pentru o singură zi

Actorii de la Hollywood, în grevă din cauza AI. Vor să le scaneze fețele şi să îi plătească pentru o singură zi

Actorii de la Hollywood au anunţat că vor organiza o grevă după ce negocierile dintre sindicatul lor şi studiourile cinematografice au eşuat. Artiștii se tem că ar putea fi înlocuiţi de Inteligenţa Artificială.

Actorii au intrat în grevă alături de scenariști, marcând astfel începutul celei mai mari mișcări de protest pe care a cunoscut-o Hollywood-ul în ultimii 40 de ani.

Actorii din distribuţia mult aşteptatului film "Oppenheimer", în regia lui Christopher Nolan, au părăsit joi seară premiera peliculei, în timpul desfăşurării evenimentului, în semn de solidaritate cu greva care tocmai fusese anunţată oficial de către sindicatul actorilor de la Hollywood, relatează vineri DPA/TCA, conform Agerpres.

Christopher Nolan a confirmat plecarea lor înainte de începerea proiecţiei de la Leicester Square din Londra, potrivit publicaţiei de specialitate Variety.

Actorii din distribuţia filmului, printre care Cillian Murphy, în rolul fizicianului americanul J. Robert Oppenheimer care a supervizat crearea bombei atomice în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial în cadrul Proiectului Manhattan, dar şi Matt Damon, Emily Blunt şi Florence Pugh, plănuiseră să plece de la premieră în cazul în care sindicatul actorilor, SAG-AFTRA, declanşa greva.

"Am vorbit despre asta", a declarat Damon pentru Variety pe covorul negru. "Dacă este anunţată acum, toată lumea va pleca, evident, în semn de solidaritate", a spus actorul.

Premiera a fost devansată cu o oră pentru ca actorii din distribuţie să poată păşi pe covorul premierei înainte de anunţul SAG-AFTRA, conform Associated Press.

Votul a venit după eşecul negocierilor dintre marile studiouri americane de film şi puternicul sindicat al actorilor, care a denunţat propuneri salariale "insultătoare". Poziţia sindicatului a fost mult prea departe de cea a Alianţei Producătorilor de Film şi Televiziune (AMPTP), care reuneşte grupuri istorice din industria filmului, precum Disney, NBCUniversal, Paramount, Warner Bros Discovery şi Sony şi platforme digitale precum Netflix, Amazon sau Apple. "Răspunsurile AMPTP la cele mai importante propuneri ale sindicatului au fost insultătoare şi lipsite de respect faţă de contribuţia noastră capitală la această industrie", se arată într-un comunicat transmis anterior de sindicatul care reprezintă actori şi alţi profesionişti de pe marele şi micul ecran.

,,Actorii merită să semneze contracte care să reflecte schimbările care au avut loc în industrie. Din păcate, modelul actual ne devalorizează actorii", a declarat Duncan Crabtree-Ireland, directorul executiv naţional al sindicatului, într-o conferinţă de presă din Los Angeles, citat de Mediafax.

S-a discutat în negocierile SAG-AFTRA  despre utilizarea inteligenţei artificiale în filme şi impactul serviciilor de streaming asupra salariului rezidual al actorilor.

„Actorii se confruntă acum cu o ameninţare existenţială la adresa mijloacelor lor de existenţă din cauza utilizării inteligenţei artificiale şi a tehnologiei generative”, a spus Crabtree-Ireland.

„Au propus ca interpreţii noştri să fie scanaţi, să fie plătiţi pentru o singură zi, iar compania va deţine imaginile cu chipurile actorilor pentru eternitate, fără nicio consideraţie”, a adăugat el, citat de CBS.

Comenteaza