Acum 100 de ani... "Acolo se termina Clujul, la grajdurile de la Stanca"

Acum 100 de ani... "Acolo se termina Clujul, la grajdurile de la Stanca"
| Foto: Emi Burgh - https://www.facebook.com/groups/amintiridincluj/ -

Pe grupul de Facebook Amintiri din Vechiul Cluj, Emi Burgh a postat o fotografie de colecţie, de acum 100 de ani din oraşul de pe Someş. 

În fotografie se observă biserica "Sfinții Petru și Paul" (în maghiară Szentpéteri templom), o biserică romano-catolică din cartierul Mărăşti al municipiului Cluj-Napoca. "Strada a fost făcută în jurul bisericii", scriu lângă fotografie cei care au recunoscut locul. "Acolo se termina Clujul. Chiar la grajdurile de la Stanca", a mai adăugat un clujean. 

Lăcașul a fost construit în forma actuală în stil neogotic la mijlocul secolului al XIX-lea, pe fundamentul unei biserici mai vechi datată din secolul al XV-lea.

Biserica se afla în satul Sfântu Petru, situat la est de Cluj. Satul a fost distrus la una din invaziile tătarilor, fiind apoi reconstruit. În anul 1560 biserica a devenit unitariană și a fost distrusă din nou, în timpul răscoalei lui Rákoczi (războiul Curuților), fiind reconstruită pe vechiul amplasament în anul 1711, după ce a fost retrocedată de romano-catolicilor, urmând ca în 1724 să fie folosită de minoriți (Ordinul Romano-Catolic Franciscan al Minoriților).

Actualul edificiu a fost ridicat în 1844-1846 de meșterul Anton Kagerbauer, pe temelia vechii biserici, ajunsă într-o stare avansată de degradare. Inițial, atât interiorul, cât și exteriorul bisericii, a fost decorat ca și Biserica Încoronării, din Budapesta. Aspectul actual se datorează modificărilor dintre anii 1844-1848. În 1977 a fost renovată.

În fața bisericii se află impozantul portal baroc, inițial amplasat în fața bisericii "Sf. Mihail", iar în spatele bisericii se află statuia Fecioarei Maria (protectoarea Clujului), așezată inițial pe strada Universității. Statuia a fost mutată pentru a fi salvată de administrația comunistă, care nu o agrea, se arată pe wikipedia.org

În fotografie se observă şi 2 mijloace de transport în comun de acum 100 de ani. O caleaşcă trasă de cal şi un fel de autobuz. Transportul în comun cu aşa-zisele autobuze însemna un cadru de camion pe care se pune o caroserie astfel încât să se asigure transportul mai multor persoane decat puteau transporta automobilele din acea perioada. Ar fi fost vorba despre un "cadru de camion recarosat", aşa cum pare să fie vehiculul din imagine, a comentat cineva fotografia din Vechiul Cluj

Comenteaza