Foto ALCOOLUL la români, acum 150 de ani: "Băutura lui de dimineaţă şi înaintea fiecărei mâncări este rachiul. La muncă săteanul crede în rachiu ca într-o fântână de puteri"

Acum mai bine de o sută de ani, consumul abuziv de alcool făcea ravagii în satele româneşti. Rapoartele medicale ale vremii arată că în anumite regiuni peste 20% dintre localnici erau atinşi de alcoolism iar vinul sau rachiul era oferit până şi sugarilor.

La frecvenţa beţiilor, români se aflau, în 2021, pe locul doi în Europa. Aceleaşi statistici arată, că în medie, un român obişnuieşte bea în jur de 11 litri de alcool pur pe an.  Situaţia nu este noă, cel puţin în mediul rural. Şi acum aproximativ 150 de ani, la ţară, se consuma alcool în neştire, scrie adevarul.ro

Rapoartele vremii arată că ţăranii dădeau fără discernământ rachiu şi vin până şi copiilor, inclusiv sugarilor. Alcoolismul atinsese cote alarmante iar medicii timpului căutau metode să-i dezbăre pe oameni de acest viciu.  

Medicul Ştefan Possa, considera că, la finele secolului al XIX lea, aproximativ 24% din populaţia din zona Moldovei era atinsă de alcoolism. Extinzând la nivelul întregii ţări, acelaşi medic era de părere că între 20 şi 30% din populaţia României era reprezentată de alcoolici. Majoritatea din mediul rural, ţăranul reprezentând ponderea cea mai însemnată a populaţiei.

Rapoartele medicilor vremii, prezentate în lucrarea „România medicilor”, scrisă de Constantin Bărbulescu prezintă o realitate cumplită. „Săteanul bea rachiu în tot cursul anului, băutura lui de dimineaţă şi înaintea fiecărei mâncări este rachiul. La muncă săteanul crede în rachiu ca într-o fântână de puteri, iată pentru ce oricine are muncă la el sau la altul rachiul trebuie să-l aibă”, preciza în 1895, doctorul Manolescu, citat în lucrarea amintită. 

Citeşte mai mult AICI.

Comenteaza