Alexandru Vaida-Voievod, ieșind din clădirea Colegiului Unitarian din Cluj

Alexandru Vaida-Voievod, ieșind din clădirea Colegiului Unitarian din Cluj

Fostul premier Alexandru Vaida-Voievod a fost surpins într-o fotografie, în timp ce ieșea din clădirea Colegiului Unitarian din Cluj, anii 1930.

''Alexandru Vaida-Voievod ieșind din clădirea Colegiului Unitarian din Cluj, anii 1930. Arhivă @ Biblioteca Centrală Universitară ,,Lucian Blaga" Cluj-Napoca'', se arată într-o postare pe grupul Clujul și clujenii. 

Alexandru Vaida-Voevod (n. 27 februarie 1872, Olpret, Comitatul Solnocul Interior, Austro-Ungaria – d. 19 martie 1950, Sibiu, România), a fost un om politic, medic, publicist, unul dintre liderii marcanți ai Partidului Național Român din Transilvania, apoi al Partidului Național Țărănesc. Vaida-Voevod a debutat politic în anturajul arhiducelui Franz Ferdinand, ca susținător al drepturilor românilor transilvăneni.

După Unirea Transilvaniei cu România și fuziunea naționalilor transilvăneni cu țărăniștii din Vechiul Regat, s-a numărat printre liderii marcanți ai noului Partid Național Țărănesc.

În activitatea politică, Alexandru Vaida-Voevod a ocupat timp de trei mandate funcția de cel de-al 28-lea premier al României, remarcându-se de asemenea la conducerea Ministerului de Interne și a Ministerului de Externe. A sprijinit regimul autoritar al regelui Carol al II-lea, motiv pentru care i-a părăsit pe național-țărăniști și a întemeiat propriul partid. După instaurarea monarhiei autoritare a fost numit consilier regal, iar șeful statului l-a folosit pentru a-și justifica regimul, mizând pe credibilitatea unor politicieni cu experiență, care erau fideli monarhiei.

Comenteaza