Amintiri din vechiul Cluj: Hotelul Melody, de la institut de maici la club de noapte

Amintiri din vechiul Cluj: Hotelul Melody, de la institut de maici la club de noapte

Anul în care a fost construit hotelul, nu este cunoscut, dar stilul neoclasic timpuriu indică faptul că a fost ridicat în primele decenii ale secolului al XIX-lea.

Prima instituție financiară locală, o casă de ajutor social a funcționat aici în 1858, apoi clădirea a fost achiziționată de Statusul Catolic care a dat-o în folosință lui Ferenc Plihál. Acesta a amenajat aici un hotel modest, dar primitor (Hotelul Pánnonia), conform clujwestory.ro.

În 1891, înfățișarea hotelului suferă modificări profunde, iar noul chiriaș, Gábor Nagy, care mai deținea un restaurant, o grădină de vară și o cafenea l-a redenumit Hotel Central. Marele compozitor Johannes Brahms și scriitorul Mór Jókai a fost oaspeți ai hotelului.

Destinația clădirii a fost schimbată în 1920 când Asociația Socială a Maicilor a deschis aici un stabiliment în care lucrau doar femei.

Transformat imediat după naționalizare (1949) în cămin studențesc, în perioada comunistă, hotelul numit acum Melody a avut o alură occidentală, aici fiind deschis primul club de noapte al Clujului, care mai târziu s-a transformat în discotecă, denumită de către clujeni, neoficial, „Groapa”.

Comenteaza