Foto Apariție rară! Gâsca canadiană, din nou pe Lacul Chios din Cluj-Napoca

Apariție rară! Gâsca canadiană, din nou pe Lacul Chios din Cluj-Napoca
| Foto: Facebook.com/sergiu.razvan.16
Gâsca indiană, din nou pe Lacul Chios din Cluj-Napoca
Gâsca indiană, din nou pe Lacul Chios din Cluj-Napoca
Gâsca indiană, din nou pe Lacul Chios din Cluj-Napoca

Un fotograf clujean a imortalizat pasărea în mai multe ipostaze pe Lacul Chios din Parcul Central.

Fotografiile au fost făcute chiar de Ziua Națională a României, pe 1 decembrie 2022. „Gâsca canadiană s-a întors pe Chios! 01.12.2022”, se arată pe pagina de Facebook a lui Sergiu Răzvan.

Gâsca canadiană poate fi observată în România numai ca specie în captivitate în grădinile zoologice și parcurile din orașe. Este o specie nativă zonelor nordice și temperate ale Americii de Nord, migrând ocazional și în nordul Europei. Specia cuibărește în apropierea apelor continentale, de obicei deschise și întinse, dar și în regiuni împădurite.

De la distanță nu se deosebește prea mult de o gâscă cenușie, dar gâtul apare închis la culoare și pieptul este deschis, fiind mai mare și cu gâtul mai lung. Se evidențiază clar de toate celelalte specii de gâște prin banda albă ce acoperă obrajii și gușa de la un capăt la altul.

Se hrănește în ape puțin adânci, ca lebăda, dar și pe pășuni și terenuri arabile în general cu fire de iarbă, cereale, dar și cu insecte și moluște mici. Lungimea corpului este de 75-110 cm, iar anvergura aripilor de 127-185 cm, cu o masă corporală de 3-5 kg. Longevitatea maximă înregistrată este de 23-24 de ani, scrie pasardinromania.ro.

Specia are o distribuție predominant nord-americană, care se extinde uneori până în nordul Europei și în Groenlanda. Populația cuibăritoare europeană este relativ mică, de până la 2.500 de perechi, dar a cunoscut o creștere ușoară în perioada 1990 – 2000. În România nu au fost înregistrate perechi la cuibărit, iar indivizii observați sunt foarte rari de la an la an în sezonul de iarnă.

Comenteaza