Foto „Bijuteriile Clujului”. Câteva locuri de vizitat, la maxim 65 km de Cluj

„Bijuteriile Clujului”. Câteva locuri de vizitat, la maxim 65 km de Cluj

Când obosești de agitația urbană, să știi că este momentul potrivit pentru o escapadă în natură. Din fericire, la doi pași de Cluj poți găsi o multitudine de locuri frumoase. Împrejurimile Clujului sunt vestite pentru obiectivele turistice valoroase și destinațiile interesante. Vom lua la pas câteva dintre acestea, care se află la maxim 65 de km distanță de Cluj.

Țâcla Gavrii, printre cele mai frumoase puncte de belvedere din Cluj

„Bijuteriile Clujului”. Câteva locuri de vizitat, la maxim 65 km de Cluj

Vara aceasta, fiind în căutarea unui loc ascuns de ochii lumii, pentru a petrece o seară liniștită, am ajuns la Țâcla Gavrii, locul secret din Mărișel. Țâcla Gavrii se află la aproximativ 50 de km de Cluj. Acest punct de belvedere oferă o priveliște absolut spectaculoasă spre Defileul Răcătăului. Defileul Răcătăului a fost pus sub protecţia statului încă din anul 1994. Acest defileu este printre ultimele rămase sălbatice în Apuseni, fără drum sau potecă, impunând turiştilor să meargă, pe lungi porțiuni, din piatră în piatră, iar uneori chiar prin apă. Această zonă a fost definită de către moți „Împărăția lui Zamolxe”.

Deși, nu există indicatoare spre Țâcla Gavrii, locul este ascuns la doar câțiva pași de drumul principal, deci curioșii pot ajunge cu ușurință la destinație. Menționăm că mirifica priveliște de la Țâcla Gavrii poate fi văzută fără a depune prea mult efort. Orice turist poate ajunge în vârf pe o potecă micuță, fără un echipament pentru munte complex.

Lacul Beliș, o minune creată de mâna omului

„Bijuteriile Clujului”. Câteva locuri de vizitat, la maxim 65 km de Cluj

Lacul Beliș Fântânele a fost amenajat în perioada 1970-1974, cu scop hidroenergetic, pe cursul Râului Someșul Cald, fiind un lac artificial de acumulare. Acesta este situat în Munții Apuseni, la confluența dintre Munții Gilăului situați la est, Munții Vlădeasa situați la vest și Muntele Mare situat la sud, la o altitudine de 1050 m. S-a format pe vatra vechiului sat Beliș în anii 1980 și este alimentată de două râuri, Someșul Cald și Râul Beliș.

Lacul Beliș se află la o distanță de 55 km de Cluj. Dacă vrei să explorezi zona din împrejurimile lacului, va trebui să renunți într-un anumit punct la mașină, pentru a merge pe jos. Te asigurăm că merită să depui acest efort, căci Belișul te va uimi prin peisajele sale splendide. Dacă vrei să descoperi această zonă în perioada iernii, asigură-te că ești echipat corespunzător.

Cetatea Bologa - o frântură din Evul Mediu

„Bijuteriile Clujului”. Câteva locuri de vizitat, la maxim 65 km de Cluj

Încheiem mica noastră călătorie prin împrejurimile Clujului, cu o oprire în localitatea Bologa. Bologa se află la o distanță de 65 km de la Cluj. Turiștii ajunși aici simt cum timpul s-a oprit în loc și refuză să mai curgă. Atmosfera medievală îți îmbrățișează suav sufletul și nu-l mai lasă. Perla regiunii o reprezintă zidurile Cetății Bologa, rămășițele unor timpuri demult uitate.

Cetatea Bologa, situată la poalele masivului Vlădeasa, a fost una dintre cele mai importante fortificaţii ale Transilvaniei medievale. Prima atestare documentară a cetăţii Bologa, din anul 1304 o menţionează sub denumirea de Sebuswar. În anul 1399 cetatea a fost donată de regele Sigismund de Luxemburg domnitorului muntean Mircea cel Bătrân, pentru aportul adus de acesta în războaiele antiotomane. O legendă spune că printre ruinele fortificației se află ascunsă spada lui Mircea cel Bătrân.

De asemenea, pentru cei plictisiți de călătoriile cu mașina există mereu oportunitatea de a merge cu trenul până la Bologa. În afară de cetatea medievală, localitatea ascunde și o moară de apă, care încă este funcțională.

Comenteaza