Care este cea mai fericită țară din lume în 2022 și pe ce loc se află România în acest TOP

Care este cea mai fericită țară din lume în 2022 și pe ce loc se află România în acest TOP
| Foto: getty.com

Finlanda a fost desemnată cea mai fericită țară din lume pentru al cincilea an consecutiv.

Această țară a fost desemnată cea mai fericită țară din lume pentru al cincilea an consecutiv, în cadrul unui indice anual sponsorizat de ONU, care a clasat Afganistanul ca fiind cea mai nefericită țară, urmat îndeaproape de Liban. Cea mai recentă listă a fost completată înainte de invazia rusă din Ucraina. 

Bulgaria, România și Serbia au înregistrat cele mai mari creșteri ale bunăstării. Cele mai mari scăderi în clasamentul mondial al fericirii, publicat vineri, au fost înregistrate în Liban, Venezuela și Afganistan.

Libanul, care se confruntă cu un colaps economic, a căzut pe penultimul loc în indexul celor 146 de țări, chiar sub Zimbabwe.

Afganistanul, deja pe ultimul loc în clasament anul trecut, afectat de război, și-a văzut criza umanitară adâncită de când talibanii au revenit la putere în august anul trecut, după retragerea trupelor conduse de SUA.

„Acest indice reprezintă o reamintire dură a pagubelor materiale și imateriale pe care războiul le provoacă numeroaselor sale victime”, a declarat co-autorul studiului, Jan-Emmanuel De Neve.

Raportul mondial al fericirii, aflat acum la cea de-a zecea ediție, se bazează pe propria evaluare a fericirii oamenilor, precum și pe date economice și sociale. Acesta atribuie un scor al fericirii pe o scară de la zero la 10, pe baza unei medii a datelor pe trei ani.

Finlanda a fost desemnată cea mai fericită țară din lume pentru al cincilea an consecutiv. Nord-europenii au dominat încă o dată primele locuri – danezii fiind pe locul al doilea, urmați de islandezi, elvețieni și olandezi.

Statele Unite au urcat trei poziții, ajungând pe locul 16, cu una înaintea Marii Britanii. Franța a urcat pe locul 20, cea mai bună clasare de până acum.

Pe lângă sentimentul personal de bunăstare, bazat pe sondajele Gallup din fiecare țară, scorul fericirii ia în considerare PIB-ul, sprijinul social, libertatea personală și nivelul de corupție.

În acest an, autorii au folosit, de asemenea, date din social media pentru a compara emoțiile oamenilor înainte și după pandemia Covid-19. Ei au constatat „creșteri puternice ale anxietății și tristeții” în 18 țări, dar o scădere a sentimentelor de furie.

Romania se află pe locul 28 în topul celor 146 de state care au fost analizate în cadrul studiului, potrivit playtech.ro.

 

Etichete
Comenteaza