Cartofi-gigant la Râşca, în greutate de un kilogram bucata

Cartofi-gigant la Râşca, în greutate de un kilogram bucata
O familie din comuna Râşca, judeţul Cluj, a recoltat în această toamnă cartofi-gigant, care cântăresc între 800 g şi 1 kg, bătrânii satului spunând că nu au mai văzut ca "un singur cartof să ajungă unei familii pentru o mâncare".

Familia lui Alexandru Crişan, din comuna Râşca, a obţinut în acest an o recoltă record de cartofi, de peste 20 de tone, cu 50% mai mare decât cea înregistrată anul trecut, vedetele fiind cartofii-gigant, care cântăresc între 800 g şi 1 kg.

"Producţia de cartofi a familiei noastre a ajuns la 20 de tone pe 60 de ari, cu peste 50% mai mare decât cea înregistrată anul trecut. Suntem singura familie din comună care a obţinut o astfel de producţie, media greutăţii la cartofi fiind între 800 g şi 1 kg bucata. Când mergem să-i vindem la piaţă, lumea rămâne uimită, iar când ne cere un cumpărător 3 kg de cartofi, primeşte trei sau patru bucăţi. Şi vecinii ne invidiază pentru aceşti cartofi-gigant, obţinuţi în recolta din acest an", a declarat fiul lui Alexandru Crişan.

El spune că secretul cartofilor gigant stă în sămânţa cumpărată din Făgăraş şi în folosirea gunoiului de grajd ca îngrăşământ natural. "Familia noastră a schimbat în acest an sămânţa; cea folosită anii trecuţi nu mai era productivă. Nimeni din comună nu a folosit noua sămânţă. Ce e important este că sunt cartofi sănătoşi, indiferent dacă sunt albi sau roşii", a subliniat Crişan.

Familia Crişan vinde cartofii pe pieţele din Arad, Oradea, Timişoara sau Satu Mare, preţul fiind de 1,5 lei/kg. Bătrânii din Râşca susţin că nu au văzut în viaţa lor cartofi de un kilogram, deşi îi cultivă din tată-n fiu. "Am 72 de ani, dar aşa cartofi mari nu am mai văzut niciodată la noi în comună. Un singur cartof ajunge pentru o mâncare la o familie", a subliniat Ana Giurgiu, bunica lui Vlad Crişan.

Comuna Râşca este situată în zona de munte a judeţului, la 45 km de Cluj-Napoca. Locuitorii comunei sunt cei mai mari producători de cartofi din Cluj, având la dispoziţie peste 800 ha de teren. Râşca este renumită şi pentru "Festivalul cartofului", organizat în ultimii ani.

 

Etichete
Comenteaza