Casa cu zodiac și cadran solar din centrul Clujului

Casa cu zodiac și cadran solar din centrul Clujului

Situată pe latura estică a Pieței Unirii, această casa a fost cea mai reprezentativă construcție renascentistă a orașului.

Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitaţi pagina principală ZIUA DE CLUJ

Parohul Adrianus Wolphardus, vicar episcopal și poet care și-a făcut studiile la Bologna unde a rămas impresionat de renașterea italiană și întors la Cluj a început în 1534 ridicarea unei case după modelul cu care era atât de familiarizat în anii de studenție, scrie clujwebstory.ro.

Fațada avea o poartă boltită cu acces pentru trăsuri. La moartea lui Stephanus, văduva acestuia s-a căsătorit cu diplomatul István Kakas de Zalánkemény, cel care a extins și mai mult casa între anii 1590–1592 proiectând și sala-zodiac, cu boltă și console pe care au fost sculptate cele douăsprezece semne zodiacale, stema familiei Kakas și constelația corbului, ca omagiu adus lui Matia Corvin. Camera a fost concepută cu trei ferestre, simbol al perfecțiunii, atât în ezoterism, cât și în numeroase religii ale umanității. Pe unul dintre pereții dinspre curte a fost amplasat ceasul solar care poate fi observat și azi. 

Clădirea adăpostește azi la etaj sediul central al Universității de Artă și Design, iar la parter este o librărie.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza