Casa Filstich-Kemény, gazda soțulului controversatei Anna Báthory şi a „Regelui Bomboanelor”

Casa Filstich-Kemény, gazda soțulului controversatei Anna Báthory şi a „Regelui Bomboanelor”

Actualul șir de construcții de pe latura nordică a Pieței Unirii a fost ridicat după extinderea orașului dincolo de zidurile Vechii Cetăți (Óvár), expansiune marcată de finalizarea noilor ziduri la sfârșitul secolului al XV-lea și de trasarea unei noi piețe centrale.

Prima atestare a casei Filstich este chiar pe un ancadrament al construcției, apărând numele Petru Filstich și anul 1597. Fiind una dintre cele mai rafinate și primitoare case ale urbei acelor vremuri, personalități importante ale începutului de secol XVII au fost găzduite aici la trecerea lor prin Cluj: comisarul imperial Paul Krausenegg, care l-a însoțit în Transilvania pe generalul Giorgio Basta și chiar Dionisie Bánffy, soțul mult mai celebrei și controversatei Anna Báthory, scrie clujwebstory.ro.

Dacă inițial casa a fost construită pe un singur nivel, la mijlocul secolului al XVI-lea, o dată cu supraetajarea celorlalte case din Piața Centrală a mai fost adăugat unul. Casa a ajuns la începutul secolului al XVIII-lea în posesia familiei Wass de Țaga. Sámuel Kemény, nepotul prefectului Dániel Wass a fost înnobilat, primind titlul de conte în 1804. Acesta a transformat casa într-un palat baroc, urmând modelul palatului Bánffy, cel care a fost prototipul mai multor palate clujene.

În perioada interbelică, „Regele Bomboanelor” era un magazin care se afla la parterul palatului și care era unul dintre cele mai iubite locuri din Cluj de către micii locuitori ai urbei.

Etichete
Comenteaza