Casa Wass și marile neîmpliniri sentimentale ale ultimei proprietare de viță nobilă

Casa Wass și marile neîmpliniri sentimentale ale ultimei proprietare de viță nobilă

Casa situată în Piața Unirii la numărul 11 poartă numele ultimei proprietare, Ottília Wass, o femeie poliglotă, poetă și mare iubitoare de călătorii, dar ale cărei iubiri nu s-au materializat.

Clădirea din piața centrală a orașului mai păstrează o reminiscență a vechii locuințe, construită în secolele XV-XVI și anume subsolul în forma literei „L”cu bolta semicilindrică. Fațada clădirii iese în evidență prin frontonul trapezoidal pe care se află blazonul familiei Wass (un cap de bour străpuns de o săgeată), dar și prin îmbinarea armonioasă a elementelor renascentiste, rococo și neoclasice.

Ottília s-a născut în 1829 la Cluj și tot la Cluj a murit în anul 1917. Scriitorul Zsigmond Kemény, care era apropiat al familiei Wass, a fost o mare iubire a Ottíliei, dar mama acesteia nu a încurajat relația. Nici iubirea pentru Pál Rosti nu a avut o soartă mai grozavă, astfel încât contesa nu s-a căsătorit niciodată, locuind împreună cu sora și cu soțul acesteia. Singurătatea din viața sentimentală a fost compensată însă cu numeroase călătorii în străinătate, Ottília vizitând majoritatea țărilor din Europa Occidentală, dar și Grecia și Turcia, locuri de unde a achiziționat numeroase opere de artă, transformând casa într-un adevărat muzeu. Mai multe AICI!

Etichete
Comenteaza