Cât durează să iasă alcoolul din organism/ Alcoolemia la care șoferii se pot alege cu dosar penal

Cât durează să iasă alcoolul din organism/ Alcoolemia la care șoferii se pot alege cu dosar penal

România are toleranță zero pentru alcoolul la volan. Toți cei prinși conducând băuți trebuie să știe că ar putea ajunge după gratii.

Toți șoferii trebuie să știe că, dacă vor fi prinși conducând băuți riscă să nu mai pună mâna luni bune pe volan, plus să încaseze o amendă. Mai mult decât atât, ei ar putea chiar să ajungă după gratii. Diferența o face nivelul de alcoolemie. Astfel, dacă aparatul etilotest va indica o valoare cuprinsă între 0,1 și 0,40 mg/litru alcool pur în aerul expirat se consideră contravenție. În acest caz, șoferul este sancționat cu 9-20 de puncte amendă, adică între 1.305 lși 2.900 lei. În plus, persoanei i se va suspenda dreptul de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile.

În cazul în care alcoolemia va trece de 0,40 mg/litru alcool pur în aerul expirat, fapta va fi considerată infracțiune. În această situație, șoferul va fi condus la o unitate sanitară pentru a i se preleva probe biologice în vederea stabilirii îmbibaţiei de alcool în sânge.

Această operațiune va fi efectuată doar în prezența unui agent de la „Rutieră”. În același timp, șoferul se va alege cu dosar de cercetare penală, scrie promotor.ro.

Dacă șoferul în culpă refuză acest lucru el riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 1 la 5 ani sau o amendă penală. Dacă este condamnat pentru această infracțiune, permisul de conducere îi va fi anulat. Amenda penală ori pedeapsa cu închisoarea se dispun dacă valoarea alcoolemiei în sânge depășește 0,8 mg/l

Cât durează să iasă alcoolul din organism

Experții britanici au calculat de câte ore este nevoie pentru ca o băutură să nu mai “lase urme” în organism. Indicat ar fi ca după o seară scăldată în băutură șoferii să aștepte 12 ore înainte de a se urca din nou la volan, pentru a fi siguri că tot  alcoolul s-a evaporat. Totuși, conform thesun.co.uk, nu durează chiar atât de mult, asta dacă te rezumi doar la un pahar. Iată câteva exemple:

După un lager de bere trebuie să aștepți minim trei ore şi jumătate ca alcoolul să se elimine. În cazul unui gin simplu sau a unui pahar de şampanie – două ore şi jumătate.

O vodka dublă, un cocktail sau un cidru – patru ore

Dacă bei mai mult, nu trebuie să te urci la volan şi trebuie să dormi pentru a metaboliza alcoolul.

Așadar, chiar dacă ești la o petrecere și ești tentat să iei și tu un pahar cu ceva, căci altfel parcă nu te distrezi, nu uita de variantele de bere sau cocktailuri fără alcool, care sunt la fel de bune.

Comenteaza