Cazarma Sf. Gheorghe, clădirea ridicată din pietrele zidului medieval

Cazarma Sf. Gheorghe, clădirea ridicată din pietrele zidului medieval

La sfârșitul secolului al XVIII-lea zidul medieval al Clujului și-a pierdut rolul de apărare. Căpitanul Ferenc Trencsini a încercuit locul aflat în partea estică a orașului, transformându-l în câmp de antrenament, nelăsând civilii să aibă acces acolo.

Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitaţi pagina principală ZIUA DE CLUJ

În 1769, în urma plângerii depuse de reprezentanții urbei, orașul a recăpătat zona și astfel s-a depozitat aici fân, dar se vindea și cherestea, cărbune, iar pentru o scurtă perioadă locul s-a transformat în piață pentru păsări de curte. Denumirea de Piața Trencsin s-a păstrat până la sfârșitul secolului al XIX-lea (devenind apoi Piața Bocskai), limita nordică a acesteia fiind strada Maghiară, în timp ce latura sudică ajungea până la confluența străzilor Turzii și Titulescu (spațiu cunoscut mult timp ca „Cigánysor”).

Prima clădire importantă ridicată aici a fost Cazarma Sf. Gheorghe. Constructorii Winkler György și Anton Kagerbauer au aplicat planurile căpitanului-arhitect Lajos Goró pentru a realiza impozanta clădire în stil neoclasic care putea să adăpostească peste 500 de soldați. Mai multe detalii AICI!

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza