Cazinoul nu a fost niciodată cazino. De unde își trage numele emblematica clădire din Cluj

Cazinoul nu a fost niciodată cazino. De unde își trage numele emblematica clădire din Cluj

Ridicat în anul 1897, după planurile arhitectului Lajos Pákey, Chioșcul (cum era numit inițial) este inspirat de Palatul Sanssouci de la Posdam, reședința de vară a lui Frederic cel Mare, regele Prusiei. Nu a fost niciodată un cazino în adevăratul sens al cuvântului, dar ruleta amplasată la un moment dat la etaj i-a adus această denumire. 

Această incintă a adăpostit în perioada interbelică Muzeul Etnografic, dar și o școală de arte frumoase. Organizarea balurilor în acest loc era deosebit de atrăgătoare, fiind Fiind și ca pavilion expozițional, scrie clujwebstory.ro. 

În perioada comunistă a fost amenajat aici un pavilion al mostrelor textile și de încălțăminte. În anii ‘70 s-a deschis Restaurantul „Casino”, unul dintre cele mai elegante localuri din Cluj.

După anii ‘90, clădirea a intrat în posesia Televiziunii Publice care nu a valorificat spațiul și astfel a rămas pentru mulți ani în paragină. În anii ‘2000, în zona din spatele Cazinoului se afla chiar și o menajerie pentru ponei. 

În anul 2012, Cazinoul, acum în proprietatea Primăriei a fost restaurat, primind o nouă destinație, aceea de Centru de Cultură Urbană, fiind cea mai apreciată locație pentru găzduirea evenimentelor culturale sau sociale din Cluj.

Comenteaza