CCR decide dacă recunoaşte căsătoriile încheiate de cuplurile gay încheiate în afara ţării

CCR decide dacă recunoaşte căsătoriile încheiate de cuplurile gay încheiate în afara ţării
Excepţia de neconstituţionalitate a fost discutată de Curtea Constituțională şi la 20 iulie 2016, dar judecătorii Curții au amânat pronunțarea pentru a analiza, în detaliu, solicitarea.

Excepția de neconstituționalitate a fost ridicată de către un cuplu de homosexuali, format dintr-un român și un american, la Judecătoria sectorului 5, după ce Inspectoratul General pentru Imigrări al României a refuzat să îi acorde cetățeanului american drept de reședință. Judecătoria a admis excepția de neconstituționalitate și a trimis-o către Curtea Constituțională, relatează agerpres.ro.

Cei doi s-au căsătorit la Bruxelles în 2010 și, ulterior, au contestat în instanțele din România faptul că o căsătorie între două persoane de același sex nu este recunoscută pe teritoriul țării noastre. Cuplul consideră că refuzul autorităților din România de a recunoaște relația de familie dintre soți îi împiedică pe cei doi să se stabilească în România, având în vedere că dreptul la rezidență se acordă exclusiv membrilor familiei.

Cei doi au contestat articolul 277 alin. 2 și 4 din Codul Civil, care se referă la interzicerea recunoașterii pe teritoriul României a căsătoriilor între persoane de același sex încheiate în afara granițelor, respectiv la libera circulație în cadrul Uniunii Europene.

Articolul 277 din actualul Cod Civil mai precizează că nici parteneriatele civile dintre persoane de sex opus sau de același sex care sunt încheiate în străinătate de către cetățeni români sau străini nu sunt recunoscute în România.

Principalul argument invocat de avocații cuplului de homosexuali a fost apărarea dreptului la viață privată, aducând în acest sens argumente din jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

În România, propunerea legislativă privind reglementarea parteneriatului civil, care prevedea posibilitatea încheierii parteneriatelor civile între persoane de același sex, inițiată de deputatul Remus Cernea, a fost respinsă în Parlament, la 9 decembrie 2015.

Comenteaza