Foto Ce caută un cocoș pe turnul unei biserici din Cluj-Napoca

Ce caută un cocoș pe turnul unei biserici din Cluj-Napoca
| Foto: http://printransilvania.ro/
Ce caută un cocoș pe turnul unei biserici din Cluj-Napoca
Ce caută un cocoș pe turnul unei biserici din Cluj-Napoca
Ce caută un cocoș pe turnul unei biserici din Cluj-Napoca

Biserica Reformată a Orașului de Sus este un edificiu care pare desprins dintr-un basm. În vârful turnului cu plan pătrat se află un cocoș din alamă, de aceea, denumirea populară a locașului de cult este „Biserica cu Cocoș”. 

Până în secolul al XIX-lea pe locul actual al bisericii de astăzi se aflau terenuri virane. Familia contelui Nemes a organizat aici un loc public, care a primit numele de Grădina poporului (Népkert), iar în anii 1840 aici aveau loc spectacole de teatru în aer liber. În 1903 biserica reformată a cumpărat o mare parte din grădina Nemes pentru a ridica un lăcaș de cult. 

Conform clujwebstory.ro, meșterul János Spáda a fost cel căruia i s-a încredințat executarea unui plan. Acesta a conceput inițial o biserică în stil neogotic, cu decorațiuni ample. Proiectul nu a fost realizat, deoarece nu se mula nici pe bugetul redus al comunității și nici pe ideea simplității calvine. Károly Kós a fost cel care a prezentat un nou proiect, agreat de această dată de Comisia pentru construirea bisericii. În 1913 au început lucrările, iar inaugurarea a avut loc la data de 22 martie 1914.

Planul bisericii s-a inspirat din cel al bazilicilor în stil romanic. Interiorul este decorat cu motive populare maghiare din Valea Călatei. Bolta este ornată cu casete pictate de Gergely Szántó, după desenele profesorului de artă aplicată Sándor Muhits. Despre modul în care a fost gândită biserica puteți citi mai multe AICI!

Numele de astăzi se datorează faptului că turnul de sud al bisericii are în vârf un cocoş – simbol al luminii care veghează împotriva diavolului. Potrivit legendei, diavolul îşi desfăşoară activitatea până la întâiul cântat al cocoşului.

Comenteaza