Ce însemna Școala de Menaj pentru Fete din Cluj

Ce însemna Școala de Menaj pentru Fete din Cluj

Chiar dacă azi menajul nu ar putea fi considerat o îndeletnicire științifică necesar a fi studiată într-o școală, trebuie avut în vedere faptul că accesul la educație al fetelor era în secolele trecute modest, iar acest tip de școală cu două grade (superior și inferior) a însemnat un pas important în modernizarea învățământului și accesul femeilor la educație.

La Cluj, cea mai cunoscută (și una dintre cele mai bune din Ardeal) era în perioada interbelică Școala de Menaj „Sf. Tereza” aflată sub tutela Congregației „Sf. Maria” a călugărițelor greco-catolice. Clădirea școlii se afla pe str. Avram Iancu la numărul 58 și îndeplinea cele mai moderne standarde ale vremii, cu un edificiu spațios și funcțional și personal exemplar care se ocupa de educația tinerelor fete.

Pregătirea cuprindea un curs inferior cu durata de 4 ani care avea menirea de a dezvolta în „viitoarele stăpâne de casă” gustul și priceperea pentru gestionarea unei gospodării. Se obținea și o calificare, cea de „maistră” iar la finalizarea cursului, absolventele făceau un an de practică.

Un alt curs era cel de „normal” de gospodărie (de 2 ani) care pe lângă îndrumarea femeii în „a-și conduce cu demnitate, pricepere și cinste familia și căminul” forma viitoarele profesoare de gospodărie și menaj din școlile secundare de orice grad. Mai multe AICI!

Etichete
Comenteaza