Cea mai valoroasă construcție neoclasicistă a Clujului

Cea mai valoroasă construcție neoclasicistă a Clujului

Cunoscută și ca Biserica Reformată „Cu Două Turnuri”, această impozantă construcție a fost ridicată pe vechea Uliță Maghiară de Exterior, cei mai mulți dintre enoriași fiind hoștezenii (importanta comunitate de agricultori a orașului, stabilită în afara zidurilor fortificate), al căror număr depășea cu mult deja la sfârșitul secolului al XVII-lea numărul calvinilor care locuiau în interiorul vechilor ziduri ale orașului.

Fiind una dintre cele mai mari comunități calvine din Transilvania, enoriașii clujeni au dorit ridicarea unei construcții demne de importanța pe care o aveau în viața orașului, chiar și după încercările de recatolicizare din secolul al XVIII-lea.

Prima biserică reformată ridicată în afara zidurilor cetății, în a doua jumătate a secolului al XVII-lea, se afla pe locul actualei Facultăți de Teologie Protestantă. La invazia tătară din 1690, biserica a fost distrusă, iar credincioșii au luat decizia de a ridica un nou lăcaș pe o parcelă din apropiere. Amvonul recuperat din vechea biserică a fost instalat în cea nouă, iar în 1775 biserica a fost înzestrată cu o orgă realizată de meșterul Michael Kesstner. O furtună din anul 1827 a smuls acoperișul bisericii din lemn. Mai multe AICI!

Etichete
Comenteaza