Cea mai veche stradă a Clujului

Cea mai veche stradă a Clujului

Strada Regele Ferdinand (Híd utca, Wesselényi utca, str. Gheorghe Doja) este prima stradă din Cluj menționată cu numele (Platea Pontis / Strada Podului) într-un document din anul 1362.

Artera pornește de pe latura nord-estică a Pieței Unirii, trece peste Canalul Morii și ajunge la podul mare peste Someș. Latura vestică a străzii trasa linia zidurilor cetății vechi a Clujului, ridicată probabil între anii 1260-1270. După 1405, o dată cu conferirea titlului de oraș liber regesc de către Sigismund de Luxemburg, locuitorii au primit dreptul de a-și extinde urbea și de a construi noi ziduri și bastioane. Astfel, rolul militar al zidului vechi a încetat, construindu-se case lipite de el, în curțile caselor de la numerele 5 și 7, mai existând rămășițe ale acestuia.

Placa renascentistă cu stema familiei Báthory amplasată pe colțul casei de lângă Canalul Morii a fost inițial pe vechiul pod construit în 1580 în timpul lui Cristofor Báthory. Vechea Poartă a Podului, apărată de breasla lăcătușilor a fost demolată în anul 1870, chiar dacă au existat multe proteste din partea clujenilor.  MAI MULTE AICI

Comenteaza