Cele 7 secrete ale cuplurilor fericite

Cele 7 secrete ale cuplurilor fericite
Pe masura ce i-a observat pe cei care se distrug sau se plictisesc reciproc ori sunt inca indragostiti nebuneste dupa 30 de ani de viata in comun, psihologul specializat in relatii de cuplu John Gottman a identificat patru tipuri principale de factori care deterioreaza relatia conjugala: critica, dispretul, neincrederea si inchiderea in sine.

Pentru a nu cadea in aceste capcane, Gottman recomanda aplicarea celor „sapte reguli ale reusitei":

1. Sa te interesezi de viata partenerului

Sa fii deschis universului sau. Sa stii ce il preocupa, sa ii cunosti cei mai buni prieteni etc. Gottman numeste asta „love map" (harta dragostei).

2. Sa il respecti, sa il admiri pe celalalt, sa aveti grija unul de altul

„Este principiul cel mai simplu de ameliorat", sustine Gottman. „Este suficient sa inchizi ochii si sa te gandesti la partenerul tau. Ce te impresioneaza cel mai tare, care este momentul in care te-a miscat cel mai tare?"

3. Sa fiti capabili de a va intoarce unul spre celalalt, de a va conecta

Sa va impartasiti emotiile, chiar si cele minore. Sa aveti chef sa va chemati chiar si pentru lucruri de nimic. Si, mai ales, sa raspundeti tentativelor de apropiere atunci cand exista un conflict.
„In jargonul nostru, numim aceasta o tentativa de reparare", explica Gottman. „A face pe clovnul (scotand limba, de exemplu) sau a intinde mana sunt doua actiuni care intrerup escaladarea negativitatii. Aceasta este arma secreta a cuplurilor inteligente emotional. Ceea ce conteaza nu este de cate ori derapam, ci viteza cu care ne redresam", sustine psihologul.

Citeşte mai multe pe blog.magzone.ro.

Comenteaza