Cercul Militar trebuia să fie Palatul Bursei, dar a găzduit o reprezentanță Ford și cinematograful Royal

Cercul Militar trebuia să fie Palatul Bursei, dar a găzduit o reprezentanță Ford și cinematograful Royal

Clădirea ce astăzi găzduiește Cercul Militar trebuia să fie Palatul Bursei, dar a devenit proprietatea Băncii Albina, care a închiriat imobilul, la parter funcționând pe lângă cinematograf și o reprezentanță de mașini și o farmacie. Vorbim despre anii '30. 

La reprezentanța Ford a ardeleanului Nicolae Poruțiu, emigrat în America și reîntors pentru a pune pe picioare o afacere prosperă („Perry”) se comercializau mașini, piese de schimb și benzină. Inițial, cinematograful din incintă a purtat numele Royal, dar a fost modificat în mai multe rânduri, scrie clujwebstory.ro.

Naționalizat în 1948, edificiul, fără cinematograful de la parter, a fost atribuit armatei. Aici funcționa restaurantul militar, o cramă la subsol (frecventată de subofițeri) și o sală pentru spectacole. Restaurantul era o sală obișnuită, fără prea multe pretenții, unde era și o masă rezervată strict generalilor și una pentru colonei (în acea perioadă erau foarte puțini, din ambele categorii, astfel că încăpeau la câte o masă).

 

Comenteaza