Cetatea din Transilvania construită într-un con vulcanic

Cetatea din Transilvania construită într-un con vulcanic
| Foto: https://coltisorderomania.ro/

Un fost con vulcanic din Transilvania, cu altitudinea de 378 m, adăpostește secretele străvechi ale unei cetăți medievale cu bastion care servea drept închisoare şi loc de tortură.

Dacă ai ajuns la Deva și nu ai urcat la Cetatea cocoțată maiestuos pe un con vulcanic al dealurilor aparținând Munților Poiana Ruscăi înseamnă că nu ai văzut nimic, scrie coltisorderomania.ro.  Monument istoric și de arhitectură laică, Cetatea medievală a Devei a fost construită la mijlocul secolului al XIII-lea pe Dealul Cetății, un con vulcanic cu altitudinea de 378 m.

Prin poziția sa strategică deosebită, cetatea a păzit din înălțimea ce domina orașul Deva, secole de-a rândul, ieșirea și intrarea în Transilvania pe valea Mureșului. Cetatea a trecut prin multe mâini de-a lungul secolelor: de la regii Ungariei, la principii Transilvaniei și apoi la familia Huniazilor. Acest bastion, care a rămas neînvins în fața asediilor, a fost mereu privit ca „cheia Ardealului”, un simbol al puterii și rezistenței.

Cetatea Devei este una dintre cele mai importante fortificaţii medivale din Transilvania. A fost stăpânită de-a lungul timpului de voievozi, de principi, de conți şi de ducese. A fost dată în dar, vândută sau bombardată. Fiecare a lăsat ceva în urma sa. Mai un zid de de apărare, mai o încăpere, mai o sală de bal sau chiar au extins cetatea cu un etaj întreg. Şi-au dorit ca ea să nu fie utilizată doar pentru apărare şi întâlniri ocazionale, ci să servească drept locuinţă. Nu una austeră, ci o locuință de lux.

Deși pare greu de crezut, înainte de a se naște Munții Carpați, în Țara Hațegului au existat vulcani. În acele vremuri, Țara Hațegului reprezenta de fapt doar o insulă tropicală înconjurată de apa Oceanului Tethys. Între timp, vulcanii s-au stins, iar cenușa, lava și pietrele încinse depuse la poalele vulcanilor au fost frământate de forțe tectonice ce au dat naștere Munților Carpați.

Urmele acelor erupții vulcanice puternice se mai păstrează și astăzi. În malurile de pământ din traseul „Drumul Vulcanilor” se află bombe vulcanice, adică fragmente de lavă sau roci din coșul vulcanic, care au fost aruncate în aer, notează hunedoaralibera.ro

Aflată la 168 km de Cluj-Napoca, la o distanță care poate fi parcursă în maxim două ore și jumătate, Cetatea Devei poate fi un punct de interes și pe lista obiectivelor turistice de weekend ale amatorilor de drumeții din Cluj. 

Comenteaza