Foto Cinema ARTA împlinește 110 ani!

Cinema ARTA împlinește 110 ani!
Poza noua 07.09.2018
Poza noua 07.09.2018
Cinema Arta, cel mai vechi cinematograf din țară, se pregăteşte să-şi redeschidă porţile pentru clujeni
Cinema ARTA împlinește 110 ani!
Cinema ARTA împlinește 110 ani!
Cinema ARTA împlinește 110 ani!
Cinema ARTA împlinește 110 ani!
Cinema ARTA împlinește 110 ani!
Cinema ARTA împlinește 110 ani!

În 110 ani de existență, cinema ARTA a adunat nenumărate microistorii: fragmente din ziare, cărți care i-au consemnat schimbările, fotografii din arhive personale și, mai ales, poveștile celor care i-au trecut pragul de-a lungul timpului.

Cinema ARTA este un cinematograf din Cluj-Napoca situat la parterul clădirii “Palatul Sebestyen”, pe strada Universității nr. 3. Inaugurat pe 30 octombrie 1913, este unul dintre cele mai vechi cinematografe din țară care încă își păstrează funcțiunea. Inaugurarea cinematografului, în toamna aceluiaşi an, sub numele de Select, a coincis cu realizarea primului film clujean în regia legendarului Jenő Janovics, „Sárga Csiko" (Murgul șarg), o peliculă care s-a bucurat un succes internațional răsunător.

Amintim că Arta a fost închis în 2011, după plecarea operatorului RADEF RomâniaFilm. A mai funcţionat doar pe perioada Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) şi a găzduit câteva conferinţe în cadrul Zilelor Arhitecturii. De menţionat este faptul că, după ce clădirea a fost retrocedată, noii proprietari - Andrei și Monica Sebestyen - au declarat că își doresc să mențină statutul sălii de cinema.

În anii ce au urmat, Monica Sebestyen a participat la numeroase cursuri internaționale pe tema gestiunii sălilor destinate filmului, descoperind că majoritatea cinematografelor de artă din Europa se confruntă cu aceleași probeleme ca și Arta. După finalizarea cursurilor, a înființat Asociația Arta în Dialog, prin intermediul căreia a început să strângă fonduri pentru salvarea şi redeschiderea spaţiului de cultură.

La începutul lui 2016 s-a înscris cu proiectul "Reactivarea cinematografului Arta din Cluj-Napoca" - ce își propune transformarea sa într-un loc activ, un catalizator pentru comunitate, funcționând nu doar ca loc de proiecție a filmelor de artă, ci ca spațiu cultural semnificativ pentru întregul oraș, în care filmele și activitățile culturale devin evenimente sociale în sine - la "Urbaniada", concurs naţional ce premiază soluții concrete pentru îmbunătățirea vieții în spațiul urban. Proiectul s-a numărat printre câştigătorii competiţiei.

Aniversare cu Cabaret 

“Dincolo de istoria locului sau de faptul că, aici se proiectează filme de peste 110 de ani, Cinema ARTA are meritul de a-și fi păstrat dedicarea și implicarea pentru sprijinirea producțiilor independente și filmelor de festival. Musicalul Cabaret este cadoul nostru oferit clujenilor, pe care-i invităm să facă exact același lucru pe care-l făceau iubitorii de film de
acum 110 ani, într-o seară de marți: să meargă la film, la ARTA”, a spus Monica Sebestyén, managerul cinematografului.

Un răsfățat al Academiei Americane de Film, cu 8 premii Oscar în palmares, rămâne, și după 50 de ani de la premieră, unul dintre titlurile de referință ale cinematografiei. „Lăsați-vă grijle afară” și intrați în lumea cabaretului, în decadentul club Kit Kat din Berlinul anului 1930. Aici, spiritul libertin al personajelor sale principale, Sally Bowles (Liza Minnelli) și Brian Roberts (Michael York), și fervoarea naționalistă, antisemită, care punea stăpânire pe Germania creează exact contrastul care face ca acest musical să nu fie doar încă un film despre the Golden Age. Proiecția filmului Cabaret are loc marți 31 octombrie de la ora 19:00 și va fi precedată de o prezentare pe tema susținută de Daniel Iftene și Radu Toderici, începând cu ora 18:00.

Etichete
Comenteaza