Clădire din 1700! Fost ofelinat și proprietate pentru o familie, al cărui nume se regăsește în gastronomie: un tort și o friptură

Pe str. Universității nr 8, colț cu str. Inocețiu Micu Klein, se află o clădire construită incă din anii 1748, cu comasarea cu o altă clădire.

''La început a fost orfelinat pentru copii nevoiași inființat de cancelarul Transilvaniei Gyulaffy László. Mai tărziu a fost cumpărata de familia Eszterházy. Intre anii 1800-1843 clădirea a fost supraetajată. Un timp a fost un important centru cultural clujean, Familia Esterhazy a fost o familie nobilă europeană, cu origini atestate din Evul Mediu. O persoană importantă a fost actriţa Agnes Esterhazy( Ágnes) născută la 1898 la Cluj. De la 24 de ani, timp de 20 de ani, ea fost una dintre cele mai cunoscute actriţe de film ale perioadei interbelice, a jucat în 30 de pelicule. Casa adăposteşte acum ceva prăvălii şi locuinţe individuale. Curtea este una comună, pe pereţii din curte se pot vedea două inscripţii în latină cu texte mai lungi. Numele de familie Eszterházy apare și în gastronomie ; prima este un tort. Eszterházy torta, și un alt fel de mâncare absolut savuroasa, care poartă semnătura Esterhazy, este o friptură, care se face din carne de vită în amestec cu afumătură de porc, la care se adaugă morcovi, păstârnac, ţelină ceapă, lămâie, pătrunjel tocat şi din belşug smântână şi unt'', scrie Csaba Minier.

Etichete
Comenteaza